Αυστηρές ποινές και νέα μέτρα στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για ασφαλέστερους δρόμους

Αυστηρές ποινές και νέα μέτρα στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για ασφαλέστερους δρόμους

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους και η επιβολή αυστηρών ποινών για τις παραβάσεις, όπως είναι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.

Η βασική φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ εστιάζει στη στήριξη και προστασία των μοτοσικλετιστών δραστικά μέσω της καθολικής χρήσης κράνους. Αναφέρεται ότι η χρήση του κράνους είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς η ασφάλεια των μοτοσικλετιστών συνδέεται άρρηκτα με αυτήν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρόκειται απλώς για νομικό κανόνα, αλλά για κανόνα ζωής.

Ορισμένοι από τους βασικούς άξονες των αλλαγών περιλαμβάνουν:

– Υποχρεωτική χρήση του κράνους για όλα τα είδη μοτοσικλετών, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
– Μείωση της ταχύτητας στον αστικό ιστό, καθώς η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές. Η μείωση της ταχύτητας είναι κρίσιμο μέτρο για την ασφάλεια.
– Διαμόρφωση ασφαλών δρόμων που θα είναι σχεδιασμένοι για την προώθηση της μικροκινητικότητας και τη χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών, πάντα υπό αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.
– Έμφαση στη διήθηση της κυκλοφορίας για τους μοτοσικλετιστές ώστε να κινούνται χωρίς να παρεμποδίζονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
– Αντιμετώπιση της αντικοινωνικής και υποτροπιάζουσας παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών.
– Υψηλές ποινές για την παράβαση κανόνων όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η μη χρήση του κράνους, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Πηγή: newsbomb.gr