Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατευθύνεται προς την αύξηση της φορολογίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις εταιρείες, κατέστησε χθες σαφές ότι “δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων”, υπογραμμίζοντας ωστόσο, σε επικριτικό τόνο, το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Amazon, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

“Πιστεύω στον αμερικανικό καπιταλισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά μπροστά στο ακροατήριό του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 8 ετών για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών στο 28%

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στο 28%, ενώ αυτή είχε μειωθεί από 35% σε 21% την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η αύξηση αυτή στη φορολογία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των επενδύσεων. “Ήταν 35%, κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό. Όλοι είχαμε συμφωνήσει πριν από πέντε χρόνια ότι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να οδηγηθεί στο 28%”, δήλωσε o Τζο Μπάιντεν.

“Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται-Δεν θέλω να τιμωρήσω τις εταιρείες”

“Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται”, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ήταν “πάντα χαμηλότερο από το ποσοστό αυτό που ίσχυε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του 2017”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 28% θα αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέον έσοδα για το κράτος σε περίοδο 15 ετών.

“Το 2019, ανάλυση από ανεξάρτητο οργανισμό αποκάλυψε ότι υπήρχαν 91, επιμένω, 91 επιχειρήσεις που ανήκαν (…) στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Amazon, που χρησιμοποιούσαν διάφορα νομικά τερτίπια και δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος”, σημείωσε. “Δεν θέλω να τις τιμωρήσω”, επέμεινε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό “δεν είναι φυσιολογικό”.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε μάλιστα δυσαρεστημένος σε σχέση με το γεγονός ότι τη στιγμή που ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε φορολογικό συντελεστή 22%, “η Amazon και άλλοι δεν καταβάλλουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο”, τονίζοντας ότι θέλει να βάλει ”ένα τέλος σε αυτό”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr