Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν είναι πιθανή, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα γύρου συνομιλιών, στη βρετανική πρωτεύουσα αυτή τη φορά, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στα δύο ουσιαστικά θέματα: τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξε προθυμία για την άρση του αδιεξόδου συμφωνώντας σε όρους που θα εγγυώνται ανοιχτό και ισότιμο ανταγωνισμό και μία ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία καθιστώντας, στο στάδιο αυτό, μη πιθανή την επίτευξη συμφωνίας.

«Ο χρόνος για απαντήσεις περνά γρήγορα» είπε αναφερόμενος στους πέντε μήνες που έχουν απομείνει μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου. «Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση, θα υπάρξει περισσότερη διαμάχη» ανέφερε.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ συμφωνεί για την απουσία προόδου στα δύο βασικά αυτά θέματα, αλλά από την πλευρά του θεωρεί ότι υπάρχουν οι πιθανότητες για μία συμφωνία τον Σεπτέμβριο.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής δήλωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις αρχές που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οι εμπορικές τους σχέσεις θα διέπονται από τον Ιανουάριο του 2021 από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο αποκάλυψε με λεπτομέρειες τις πρώτες προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση των συνόρων μετά το Brexit, επιμένοντας στο γεγονός ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ ανεξαρτήτως της επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο των 206 σελίδων προβλέπει σταδιακή εφαρμογή του νόμου για τα σύνορα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Πηγή: patrastimes.gr