Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια, εκφράζει με δήλωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο «ΑΝΤ1″ ο κ. Μπορέλ αναφέρει στη δήλωσή του: «Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις σχετικά με τη Βαρώσια. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που επείγει τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος Πρέσβης με ένα “non paper” που κατέθεσε και συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στην ΕΕ, τονίζει ότι αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου, γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: patrastimes.gr