Αντιρρήσεις, προβληματισμό και συζητήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα πρωταθλήματος στη Βραζιλία, παρόλο που τα μισά μέλη του ενός συλλόγου είχαν κορονοϊό, επισημαίνοντας  παράλληλα τις δυσκολίες της επιστροφής του αθλητισμού σε ένα έθνος όπου η πανδημία δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο.

Ένας δικαστής την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε τον αγώνα Παλμέιρας-Φλαμένγκο αφού ο σύλλογος του Ρίο δήλωσε ότι 16 παίκτες, ο προπονητής, ο γιατρός της ομάδας και άλλα μέλη του προπονητικού προσωπικού ήταν θετικοί στον κορονοϊό.

Ωστόσο, λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, ανώτερος δικαστής απέρριψε την απόφαση και διέταξε να διεξαχθεί ο αγώνας.

Το παιχνίδι στο οποίο η Φλαμένγκο αντικατέστησε πολλούς από τους βασικούς παίκτες της, αρχισε με 22 λεπτά καθυστέρηση και έληξε 1-1 μπροστά από ένα άδειο γήπεδο στο Allianz Parque του Παλμέιρας.

Υπήρχαν εκείνοι που επέκριναν την Φλαμένγκο, έναν από τους συλλόγους που πίεσε για γρήγορη επιστροφή του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κατάσταση που βρέθηκε λόγω των κρουσμάτων την ανάγκασε να ζητήσει αναβολή του αγώνα σε πολιτικό δικαστήριο. Ορισμένοι σύλλογοι είπαν ότι αν η Φλαμένγκο κατάφερνε την αναβολή του αγώνα, τότε θα έπρεπε να σταματήσει ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωταθλήματος. Κάποιοι άλλοι, επέκριναν την Παλμέιρας για επιμονή διεξαγωγής του αγώνα.

Υπήρχε επίσης μια ανησυχία σχετικά με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου που επέτρεψε την επιδείνωση της κατάστασης στο σημείο όπου οι δικαστές αποφάσισαν για τα παιχνίδια.

Πάνω απ ‘όλα, το χάος που δημιουργήθηκε προκάλεσε αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασης επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου στη Νότια Αμερική.

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στη Βραζιλία, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Μεξικό, η Κολομβία και το Περού έχουν επίσης πληγεί σοβαρά.

Μόνο η Αργεντινή, η Βολιβία και η Βενεζουέλα δεν έχουν ακόμη ξαναρχίσει τα εγχώρια πρωταθλήματά τους.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτή την προετοιμασία, οι κορυφαίοι σύλλογοί τους υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο Copa Libertadores, το αντίστοιχο Champions League της Νότιας Αμερικής.

Παρόλο που δεν έχουν ακυρωθεί παιχνίδια στο Libertadores, αρκετοί παίκτες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων επτά παικτών της Φλαμένγκο που ταξίδεψαν στον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλους αγώνες, οι διαιτητές έπρεπε να αντικατασταθούν την τελευταία στιγμή.

Η ασταθής κατάσταση προκάλεσε επίσης φόβους για τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αμερικής τον επόμενο μήνα, μεταξύ 8 και 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: patrastimes.gr