Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετέφερε την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν πανελλαδικά, ενώ μίλησε και για τη μάχη απέναντι στον κοροναϊό.

Σε δηλώσεις του στην “ΕΡΤ”, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «Εκατόν δεκαέξι φωτιές είχαμε το τελευταίο 48ώρο. Η μεγάλη μάχη είναι στη Ρόδο. Ήταν μια δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού. Δουλέψανε πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση».

Ενισχύονται οι δυνάμεις στη Ρόδο
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Τις επόμενες δύο – τρεις ώρες θα φθάσουν (σ.σ. στη Ρόδο) επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη φωτιά».

Σε σχέση με το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους. «Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε και για το μέτωπο του κοροναϊού, ενώ σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Πηγή: patrastimes.gr