«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την κάλυψη κάποιων εξόδων ανεφοδιασμού των καταστημάτων εστίασης είναι αναγκαίο και αυτονόητο, όχι όμως επαρκές» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο χθεσινό κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Kontra».

«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για να εκκινήσει ο κλάδος της εστίασης με βιωσιμότητα» αντιπαρέβαλλε, επαναλαμβάνοντάς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, εφάπαξ ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης και των επιχειρηματιών και μείωση του ΦΠΑ στο 6% ειδικά για τον κλάδο».

«Γιατί έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και να συντελεστεί τεράστια καταστροφή για να στηριχθεί η εστίαση, ενώ ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα χτυπηθεί σφόδρα;» διερωτήθηκε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι «από τις 5/11 είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση ζητώντας ακριβώς ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για τον κλάδο».

«Θα παρακολουθήσουμε στενά την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε και πόσες επιχειρήσεις θα λάβουν τελικά την ενίσχυση» και επισημαίνοντας ότι «πολλές δεν εντάχθηκαν ούτε στις επιστρεπτέες προκαταβολές ενώ αποκλείστηκαν σχεδόν εξολοκλήρου και από τα προγράμματα των Περιφερειών». «Αν δεν στηριχθεί συνολικά ο κλάδος σε λίγο καιρό απλά θα μετράμε λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας».

Χαρίτσης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε εν κρυπτώ, ανακοινώνοντας την πρότασή της λίγες μόλις μέρες πριν το καταθέσει στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμη δεν το έχουμε δει στο σύνολό του» και πως «σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για να υλοποιήσει τις αντικοινωνικές αντιμεταρρυθμίσεις της έκθεσης Πισσαρίδη, αντί να το αξιοποιήσει για να οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη την ελληνική οικονομία». «Προετοίμασε αυτό το σχέδιο ερήμην της κοινωνίας γιατί σχεδιάζει να το υλοποιήσει ερήμην της κοινωνίας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει μια κρίση που απειλεί την ίδια της της ζωή, μια οικονομία που οδηγείται στην καταστροφή και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με όρους πολιτικού κόστους και οφέλους και επικοινωνιακής διαχείρισης» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Έχουμε την υποχρέωση να ασκήσουμε μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση και να χαράξουμε μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο» κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr