Η κυβέρνηση «με την πολιτική της, με την ολιγωρία και την αδράνειά της, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», με τη διάλυση στα εργασιακά, οξύνει τις συνθήκες κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV».

Ο κ. Χαρίτσης συνέδεσε τη χρονική στιγμή κατά την οποία κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις με την «αγωνία της ΝΔ, η οποία τρέχει να προλάβει τις εντεινόμενες κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της, με κατασταλτικά μέτρα». Όπως είπε, «αντί να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς επαναφέρει σε σκοτεινές εποχές, που θέλαμε να αφήσουμε πίσω, σε εποχές του κράτους-χωροφύλακα». Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «προσβολή στο συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι», σχολιάζοντας πως «ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεπέρασε τον εαυτό του, αντιγράφοντας ένα νομοθέτημα της χούντας, του 1971, από την καθαρεύουσα στη δημοτική».

Σχετικά με την οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε τη χώρα στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας «με πολύ αρνητικούς όρους, αφού ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2019 η οικονομία άρχισε να μετράει αρνητικά, μάλιστα μετά από 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Τόσο οι διεθνείς οργανισμοί, όσο και ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας που μίλησε για ύφεση 16% το β’ τρίμηνο του 2020 όσο και η ΤτΕΕΛΛ +0,95% και ο κ. Στουρνάρας, που κάνουν λόγο για ανάκαμψη πολύ βραδύτερη της ύφεσης, επιβεβαιώνουν το μέγεθος της κρίσης», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σημασία έχει ποιοι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης» και συγκεκριμένα ότι «όπως στην κρίση προ δεκαετίας, πάλι θα βγουν ζημιωμένοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες».

Για το δώρο του Πάσχα επισήμανε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει διασφαλιστεί η πληρωμή του, ενώ φτάσαμε στον Ιούλιο», για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε ότι «αυξήθηκαν κατά 50% επί ΝΔ» και υπογράμμισε ότι θα ενταθούν οι απολύσεις τον Ιούλιο «αφού παρέρχεται το 45ήμερο που απαγόρευε τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού». Η κατάσταση στον τουρισμού «είναι απελπιστική, με τους εργαζομένους στο σύνολο του τουριστικού κλάδου να βγάζουν κραυγή αγωνίας», υποστήριξε.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», πρότεινε ένα γενναίο πακέτο στήριξης του τουρισμού, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ακριβώς για να υποκατασταθούν οι ζημίες της μειωμένης ζήτησης, και αντ’ αυτού η κυβέρνηση προέβη σε ένα πενιχρό πακέτο 30 εκατ. ευρώ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παλινωδίες, ερασιτεχνισμό, την ασάφεια που προκαλεί γύρω από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες που δημιούργησε και την κατάσταση στα αεροδρόμια που ανοιγοκλείνουν», για να μιλήσει για «αρνητική πραγματικότητα που προκαλεί η ΝΔ στον ελληνικό τουρισμό, η οποία πλέον αποτυπώθηκε και στον διεθνή Τύπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της «χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, με σκοπό τη χειραγώγηση και τον εκβιασμό τους από την κυβέρνηση». Τόνισε ότι «αν δεν επρόκειτο για μια σοβαρή υπόθεση διαφάνειας και δημοκρατίας, αν δεν ήταν ζήτημα του πού πηγαίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, θα λέγαμε ότι είναι ανέκδοτο η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας από την κυβέρνηση». «Δυστυχώς», σχολίασε, «έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την ελευθεροτυπία, για την ενημέρωση των πολιτών και για την αναγκαία πολυφωνία» και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «που αγνοεί τις εκκλήσεις μας, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης, των ίδιων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών, να δημοσιοποιήσει τη λίστα».

Πηγή: patrastimes.gr