Είμαστε κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά εξίσου πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Δώσαμε μέσα σε ένα χρόνο, μόνο για εργαζόμενους και ανέργους, 6,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι το 1/3 ενός επταετούς ΕΣΠΑ. Είναι το πιο μαζικό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που έχει γίνει σε όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι τα χρήματα αυτά, προφανώς δόθηκαν λόγω της ανάγκης και λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρχαν από την ΕΕ, «αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο κ. Χατζηδάκης είχε κληθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση θα παρέμβει για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων και τις απολύσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, στην Κρήτη. Ο κ. Συντυχάκης υπογράμμισε την ανάγκη μέτρων στήριξης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και επικαλέστηκε τις εξελίξεις στην Κρήτη, όπου δύο μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τουριστικών λεωφορείων απέλυσαν συνολικά τριάντα επτά οδηγούς, με πρόσχημα τη μείωση του στόλου που αξιοποιούν.

«Με την πανδημία του κορονοϊού έχει πληγεί σημαντικά αυτός ο κλάδος και συνολικά φυσικά οι εποχικοί εργαζόμενοι. Περίπου πεντακόσιοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε όλη την Κρήτη, αντιμετωπίζουν δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων. Είναι καταδικασμένοι να ζουν χωρίς εισόδημα τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, παραπέμποντας τους οδηγούς στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί το ν.1836/1989 ο οποίος ορίζει ότι οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων που έχουν προσλάβει και απασχολούν οδηγούς στα λεωφορεία τους για την τουριστική περίοδο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους οδηγούς και κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, από τότε που αυτή θα αρχίσει, προκειμένου «να ανακληθούν άμεσα όλες οι εκδικητικές απολύσεις των εργοδοτών απέναντι στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων και προκειμένου να επαναπροσληφθούν όλοι οι οδηγοί χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους, με όλα τα συνταξιοδοτικά, τα μισθολογικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

«Εφαρμόσαμε σε ένα πρωτοφανώς δύσκολο περιβάλλον, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ένα εξίσου πρωτοφανώς θετικό και μαζικό πρόγραμμα στήριξης το οποίο αντανακλά τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική και επομένως κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είμαστε απέναντι στους εργαζομένους», είπε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε τα μέτρα τα οποία είναι εν ισχύ ή θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

-την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ μηνιαίως για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 σε εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού. Αφορά σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ξεναγοί, οι τουριστικοί συνοδοί, οι εργαζόμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία και σε υπηρεσίες κρατήσεων. Το μέτρο αφορά επίσης στους εργαζόμενους σε τουριστικές δραστηριότητες κατά την τουριστική περίοδο του 2019 που δεν επαναπροσλήφθηκαν το 2020 λόγω των συνθηκών.

– την ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας που αναβαθμίζουν ή επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους με κάλυψη του 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

– την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών έως τις 30 Μαρτίου 2021 για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας που κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2020 είχαν πτώση τουλάχιστον 70% στα ακαθάριστα έσοδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

– ειδικά μέτρα για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Γι΄ αυτούς που επαναπροσλήφθηκαν έχει προβλεφθεί αναστολή των συμβάσεων εργασίας, με χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ με ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού και καταβολή δώρου Χριστουγέννων αναλογικά επί των 534 ευρώ. Αντίστοιχα για όσους δεν επαναπροσλήφθηκαν δόθηκε δυνατότητα για μονομερή υποβολή δήλωσης για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού επιδόματος, για την ασφαλιστική κάλυψη και για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020, ενώ για το 2020 προβλέφθηκε η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη λήψη τακτικής επιδότησης ανεργίας από 100 στα 50 ένσημα.

– την μηνιαία έκτακτη αποζημίωση, για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 2020, εφόσον δεν επιδοτούνταν ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ.

– τη χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης για την ίδια κατηγορία για το διάστημα Ιανουάριου- Φεβρουάριου 2021.

-τα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, όπως η παράταση στη διάρκεια επιδότησης για όλα τα επιδόματα ανεργίας και η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ ενίσχυσης 400 ευρώ, για κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων.

– την εφαρμογή, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον μήνα Ιούλιο, του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ως πληττόμενου κλάδου ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

«Πέστε μου, με τα 534 ευρώ εσείς μπορείτε να ζήσετε; Μπορείτε; Και το εμφανίζεται ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που έδωσε αυτά τα χρήματα και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και επισήμανε ότι στις 9 Απριλίου κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό ζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς, επαναπρόσληψη και εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. «Αυτή είναι πολιτική σφοδρής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, την ίδια ώρα που δίνετε αφειδώς εκατομμύρια σε αεροπορικές εταιρείες, σε κλινικάρχες, μιντιάρχες, σε εφοπλιστές», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ παρακολουθούν διαρκώς την αγορά εργασίας για την τήρηση της νομοθεσίας. Εντός του 2020, από την Περιφερειακή Διεύθυνση της Κρήτης διενεργήθηκαν 74 έλεγχοι στον κλάδο του τουρισμού και επιβλήθηκαν 46 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ύψους 184.000 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και κατά το τρέχον έτος. «Δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να συνλειτουργήσουν, στο πλαίσιο των κανόνων που έχουν τεθεί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, όλοι μαζί θα περάσουμε τον κάβο. Είμαστε κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά εξίσου πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Αυτό είναι το πιστεύω μας και έτσι προχωρούμε», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: patrastimes.gr