Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να διεξαχθούν φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο, μετά την επαναφορά του αυστηρού lockdown για την εβδομάδα που διανύουμε, κανείς δεν μπορεί από τώρα να πει με σιγουριά ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν έστω και με τη μέθοδο του click away. Όσο για το επόμενο βήμα, ήτοι τις αγορές με προκαθορισμένο ραντεβού (click inside) είναι πλέον σίγουρο ότι απομακρύνεται. Έτσι κι αλλιώς, και πριν τα νέα περιοριστικά μέτρα και την αναστολή της «παράδοσης εκτός», το επικρατέστερο σενάριο ήταν η πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, να γινόταν μόνο μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη μεθόδου click away.

Tην εορταστική περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων χάθηκε τζίρος 2 δισ. ευρώ από τη λιανική.

Την ίδια ώρα όμως, οι έμποροι βρίσκονται στα όρια τους, καθώς, όπως λένε, μετά από δύο μήνες με τα καταστήματα κλειστά, ή… μισάνοιχτα μέσω click away, η περίοδος των εκπτώσεων είναι ζωτικής σημασίας για να καταφέρουν να ισοφαρίσουν κάπως τη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και να αντεπεξέλθουν στα χρέη που συσσωρεύονται.

Μάλιστα δεν λείπουν οι προτάσεις από εμπορικούς συλλόγους για μετάθεση των χειμερινών εκπτώσεων, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Με δεδομένο ότι την εορταστική περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων χάθηκε τζίρος από τη λιανική, ο οποίος φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, θα ήταν καταστροφικό να χαθούν και οι πωλήσεις της εκπτωτικής περιόδου, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα πάντως, οι μεγάλες αλυσίδες αθλητικών ειδών, καλλυντικών, ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς και οι εταιρείες που εμπορεύονται είδη σπιτιού έχουν πάρει θέση μάχης και ήδη έχουν ξεκινήσει να διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά το δίμηνο που διαρκούν οι χειμερινές εκπτώσεις εκτιμάται πως ανέρχεται γύρω στα 4,5 με 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 28 ή 29 Φεβρουαρίου.

Επίσης επισημαίνεται πως την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή, 17 Ιανουαρίου του 2021 τα εμπορικά καταστήματα ολόκληρης της χώρας μπορούν να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ έως τις 8 μ.μ.

Πηγή: patrastimes.gr