Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να λειτουργούν με τη μέθοδο click away την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όσον αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ενώ ήταν σε αναστολή θα πρέπει να βγουν από αυτή, ώστε να εργαστούν και να πληρωθούν από τον εργοδότη τους. Άρα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι χάνουν την επιδότηση από το κράτος και θα πληρωθούν από τον εργοδότη τους για όσες μέρες εργαστούν μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά και στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αναστολές Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.

Πώς γίνεται η αίτηση μέσω του supportemployees

Όσοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα στην ιστοσελίδα supportemployees.yeka.gr.

Αναλυτικά, πρέπει να δηλώσουν:

  • Τα προσωπικά τους στοιχεία.
  • Τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από αυτό.
  • Τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
  • Επιπλέον, μπορούν να δηλώσουν εάν μισθώνουν κάποια κατοικία προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης που προβλέπεται.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου
Οι εργοδότες θα συνεχίσουν να υπάγονται στα έκτακτα μέτρα (ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή), γεγονός που σημαίνει πως διατηρούν την δυνατότητα να διατηρήσουν σε αναστολή όσους εργαζόμενους θέλουν, ώστε αυτοί να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες (περίπου 18 ευρώ την ημέρα).

Αναλυτικά οι επιχειρήσεις μπορούν:

  • Να θέσουν όσους από τους εργαζομένους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους.
  • Έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής- ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
  • Έχουν μείωση ενοικίου 40%.
  • Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία», εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Πηγή: patrastimes.gr