«Διορθώσεις» στο νομοθετικό πλαίσιο των δασικών χαρτών ετοιμάζεται να κάνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η εκ νέου ανάρτηση μετά την αναμόρφωσή τους βάσει της τελευταίας ρύθμισης, εξακολουθεί να …βγάζει σκελετούς από τις ντουλάπες. Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος των νέων αναρτήσεων, οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί φαίνονται να τηρούνται και ο στόχος είναι στις αρχές Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Ωστόσο τα «αγκάθια» των ενστάσεων παραμονεύουν, καθώς η τελευταία εγκύκλιος που δίνει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μόνο στο αναθεωρημένο τμήμα του χάρτη και όχι στο σύνολό του δεν έχει προβληματίσει μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας εν είδει νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την πρόταση νομοθετικών βελτιώσεων συμβατών με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε προβλήματα, που όπως λένε πηγές του υπουργείου, εκκρεμούν εδώ και 70 με 80 χρόνια, αλλά δε λύθηκαν ποτέ και επανέρχονται στην επιφάνεια.

«Αποφασίσαμε να δούμε κατάματα αυτά τα προβλήματα και από σήμερα κιόλας αναλαμβάνει δράση η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα με δύο τρόπους: και θεματικά και χωρικά», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου. Η εν λόγω ομάδα μάλιστα, η οποία απαρτίζεται από νομικούς αλλά και υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, θα εξετάσει και συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα και κυρίως τα ιδιοκτησιακά που απασχολούν τους κατοίκους των Δωδεκανήσων και του Ιονίου, αλλά και προβλήματα των αγροτών στη Θεσσαλία, τη Μάνη και την Κρήτη, το μεγάλο θέμα των δασωμένων αγρών και των εκχερσωμένων και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η πρόοδος των αναρτήσεων, πάντως, κρίνεται ικανοποιητική από το υπουργείο, ενώ την Παρασκευή, πέμπτη εβδομάδα του προγράμματος, αναρτώνται οι δασικοί χάρτες σε Ηλεία, Μεσσηνία, Έβρο, Χανιά, Ανατολική ή Δυτική Αττική, Πειραιά, Κοζάνη και Ρέθυμνο.

«Λίφτινγκ» και στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
«Ανανεωμένο» και ως εκ τούτου αργότερα από ό,τι αναμενόταν, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο και το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, όπως μεταδίδουν πηγές του υπουργείου. Ταυτόχρονα προχωρεί και το σχέδιο για τη δημιουργία των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Εως τώρα έχουν δημοπρατηθεί οι ΜΕΑ σε Ναύπακτο, Χερσόνησο (Ηρακλείου), Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις δύο στη Θεσσαλονίκη. Ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα προβλέπει συνολικά την υλοποίηση περισσότερων από 40 ΜΕΑ και περίπου άλλων 10 ΜΕΒΑ (Μονάδβν Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων). Όλες έχουν χωροθετηθεί.

Στόχος του υπουργείου είναι η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Σε ό,τι αφορά τις τέσσερεις Μονάδες της Αττικής, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, εξετάζουν σοβαρά την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις τέσσερις μονάδες καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Μία απ΄αυτές τις τεχνολογίες είναι η αεριοποίηση, η οποία αν και πιο κοστοβόρα, μελετάται ήδη τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μάλιστα το θέμα έχει συζητηθεί και με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλο για την ελληνική αγορά.

Πηγή: patrastimes.gr