Το όριο των 800 νέων ημερησίων κρουσμάτων φαίνεται, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, να είναι το πρώτο “σκαλοπάτι” προκειμένου να μπορέσουν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί, οι ειδικοί εντούτοις αναμένουν να δουν άμεσα την αποσυμφόρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ειδικά στην Αττική, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα, ώστε αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σταδιακά στην αποσυμφόρηση της τεράστιας πίεσης που δέχονται κυρίως τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και της Αχαϊας. Εντούτοις τα πρώτα θετικά σημάδια στο ΕΣΥ, εφόσον βέβαια αποδώσουν τα νέα μέτρα, δεν αναμένεται να τα δούμε πριν το τέλος του Μαρτίου.

Συνεδρίαση θρίλερ
Η έκρηξη των νέων διαγνώσεων τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που κατά τη χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση, εισηγήθηκε να παραμείνει η Αττική σε “βαθύ κόκκινο”, με αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις με τα sms για τους κωδικούς 2 και 6 και μαζί της οι εξής περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο), καθώς και ο δήμος Καλυμνίων.

Πριν ωστόσο την τελική εισήγηση της Επιτροπής προς την Κυβέρνηση, που έλαβε τις οριστικές αποφάσεις, υπήρξε συνεδρίαση θρίλερ. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που ήθελαν καθολικό, οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα, μια λύση που όμως δεν προκρίθηκε μεταξύ άλλων και εξαιτίας της γενικής κόπωσης του πληθυσμού από τα συνεχή μέτρα.
Νέο ρεκόρ
Χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή του έτους.

Από τα νέα κρούσματα, τα 1.269 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων τα 327 στον κεντρικό τομέα Αθηνών, 230 στον δυτικό τομέα, 189 στον Πειραιά, 183 στον βόρειο τομέα, 143 στον νότιο τομέα, 101 στην ανατολική Αττική, 70 στη δυτική και 26 στα νησιά της περιφέρειας. Επίσης 314 κρούσματα καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη και 178 στην Αχαΐα. Την ίδια ώρα, αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξήθηκε στους 431.

Πηγή: patrastimes.gr