Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής, σε διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής και η Ομάδα Αφρικανών πρέσβεων στην Αθήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ημέρας της Αφρικής, που έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται στις 25 Μαΐου, ημέρα της επετείου ίδρυσης της Αφρικανικής Ένωσης το 1963 (ως Οργανισμός Αφρικανικής Ένωσης τότε).

Η διαδικτυακή ημερίδα είχε αντικείμενο τη θεματική τής Αφρικανικής Ένωσης για το 2021 «Τέχνες, Πολιτισμός και Κληρονομιά» και σε αυτήν συμμετείχε, επίσης, μεταξύ άλλων, η επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για θέματα Υγείας, Ανθρωπιστικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Amira Elfadil Mohammed Elfadil.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το ρόλο της Αφρικανικής Ένωσης για την ανάπτυξη, αλλά και για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της αφρικανικής ηπείρου, σημειώνοντας ειδικότερα τη δημιουργία Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου (African Continental Free Trade Area) που έχει την προοπτική να προωθήσει μία κοινή αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήρε τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικής και τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους και πρόβαλε την πρόθεση της χώρας μας να αναβαθμίσει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο. Ανέδειξε σχετικά και το άνοιγμα νέας πρεσβείας της χώρας μας στη Σενεγάλη.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον γεφυροποιό της ρόλο μεταξύ των δύο ηπείρων, στον οποίο συμβάλει και η παρουσία Ελλήνων ομογενών στις χώρες της Αφρικής.

Πηγή: patrastimes.gr