Για το πόσο γρήγορα μπορεί να πιεστεί το σύστημα το σύστημα υγείας με δεδομένη τη δυναμική των εκθετικών αυξήσεων των κρουσμάτων αναλύει ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του facebook o καθηγητής αναφέρει ότι η Ελλάδα υπάρχουν 240 ΜΕΘ για COVID19 και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται «μόνο» οι 89, άρα λίγο περισσότερο από το 1/3.

Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση θα μπορούσε να είναι καλή αφού δίνει «πολύ χώρο στο σύστημα υγείας» αλλά όπως είπε μπορεί να είναι παραπλανητική.

Μάλιστα παρουσίασε σχετικό γράφημα της ελβετικής κυβέρνησης για την πίεση στο σύστημα υγείας τονίζοντας ότι  δηλώθηκαν χθες 6600 κρούσματα στην Ελβετία με 10 θανάτους.
Το γράφημα δείχνει την υπάρχουσα κατανομή ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή φτάνει τις περίπου 650 ΜΕΘ σε χρήση από τις οποίες περίπου 100 είναι γεμάτες με ασθενείς COVID19.

Το σύστημα υγείας της Ελβετίας έχει ενεργές συνολικά 972 κλίνες ΜΕΘ με απόθεμα άλλες 428 που ανοίγουν αν υπάρχει ανάγκη για ένα σύνολο 1400 σε 8.5 εκ πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελβετία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» ακόμα 750 ασθενείς με COVID19. Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα να καλύψει 850 ασθενείς COVID19 σε ΜΕΘ από τις οποίες τώρα χρησιμοποιεί μόνο τις 100. Άρα θα έλεγε κανένας ότι η Ελβετία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Με βάση τα διάφορα μοντέλα,  συνεχίζει ο καθηγητής, εάν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση στην Ελβετία τότε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου το αργότερο θα είναι γεμάτες. Δηλαδή ενώ ο τωρινός υπολογισμός λέει ότι χρησιμοποιείται <15% των δυνητικών κλινών ΜΕΘ για COVID19, το υπόλοιπο >85% μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από 1 μηνα!!

Ο καθηγητής τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει και να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ωστε να αποτραπεί η εκθετική αύξηση.

Προτείνει δε ότι καθένας μας να φορά μάσκα, να κρατά αποστάσεις, να μειώσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές και να κρατά τη καλή υγιεινή των χέριων

screen-16.14.46[24.10.2020]

Πηγή: patrastimes.gr