Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η απόφαση της Διοίκησης να κόψει όλες τις δια ζώσης Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η απόφαση έγινε γνωστή όταν φοιτητές του ΕΑΠ που προσπαθώντας να εγγραφούν στις θεματικές ενότητες για το νέο έτος ανακάλυψαν ότι πλέον δεν υπάρχει επιλογή για δια ζώσης συναντήσεις.

Ήδη στα φόρουμ των φοιτητών αλλά και στις ομάδες τους στα σόσιαλ μίντια είναι μεγάλες οι αντιδράσεις και προαναγγέλλονται νομικές διεκδικήσεις καθώς όπως αναφέρουν φοιτητές: «η κατάργηση των διαζώσης ΟΣΣ μοιάζει αυθαίρετη, καταστρατηγεί την σύμβαση με την οποία δεσμευτήκαμε με το ΕΑΠ και δεν έχει καν το «αντιστάθμισμα» των μειωμένων διδάκτρων». Υπάρχουν μάλιστα και φοιτητές οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους στη μέση.

Επιπλέον ένα θέμα που τίθεται έντονα από τους φοιτητές είναι το ότι ενώ το ΕΑΠ με την κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ εξοικονομεί σημαντικό κόστος, δεν αντισταθμίζει αυτό το όφελος στα δίδακτρα των φοιτητών. Μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού ανακοινώθηκε ότι ο τρόπος πληρωμής των διδάκτρων αλλάζει.

Η οικονομική πολιτική έναντι των φοιτητών άλλαξε, όχι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσής τους, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά απεναντίας τους γίνεται πιο πιεστική καθώς ζητούνται προκαταβολικά τα δίδακτρα του επόμενου διδακτικού έτους 2020-2021 από τον Ιούνιο!

Καλούνται δηλαδή να πληρώσουν οι φοιτητές χωρίς να γνωρίζουν καν αν θα έχουν περάσει τις φετινές εξετάσεις. Καθώς όσοι δεν περάσουν στις εξετάσεις του Ιουνίου, έχουν τη δυνατότητα να τις επαναλάβουν στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο θα πρέπει ήδη να έχουν πληρώσει δυο από τις τρεις δόσεις των μαθημάτων του επόμενου έτους.

Με ένα E-mail ενημέρωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τους φοιτητές του ότι πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση από τον Ιούνιο και την τελευταία τον Αύγουστο! Μέχρι τώρα, η πληρωμή γινόταν από τον Αύγουστο και έως τα τέλη Ιανουαρίου και μάλιστα σε 6 δόσεις, αντί για τρεις.

Επιπλέον αυξάνονται και τα απαιτούμενα μόρια (από 29 σε 34) των κοινωνικών κριτηρίων για την εξασφάλιση υποτροφίας.

Πηγή: patrastimes.gr