Τις εκλογικές τάσεις του τελευταίου τριμήνου ( Οκτώβριος- Δεκέμβριος) , δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με επικεφαλής τον υπεύθυνο δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και Κώστα Πουλάκη, με τα ευρήματα, κατά πώς τα αξιολογεί το ίδιο το ινστιτούτο, να είναι άκρως ενδιαφέροντα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αποσυσπειρωμένος, εμφανίζοντας και νέα “μικρή κάμψη” στη συσπείρωσή του με ψηφοφόρους του να κατευθύνονται κυρίως, στο κόμμα του πρώην συντρόφου τους, Γιάνη Βαρουφάκη.

Παραλλήλως, ως αποτυπώνεται και στην εν λόγω  έρευνα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να μην καρπώνεται την έστω μικρή φθορά της Κυβέρνησης, παραμένοντας σταθερός στα ποσοστά του.

Το θετικόν της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου για την Κουμουνδούρου, είναι πως “τσιμπάει” σε ποσοστό αποδοχής των προτάσεων που έχει καταθέσει και της εν γένει αντιπολιτευτικής της στάσης.

Στην πρόθεση ψήφου πάντως, η “ψαλίδα” παραμένει χαοτική μεταξύ Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ ( 35,9 – 20,4). Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των ευρημάτων για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει ποσοστό 45,5% έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Οι “εκλογικές Τάσεις” για Κυβέρνηση

Στην έρευνα καταγράφεται: 

* Σημαντική και για δεύτερη φορά μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη (-6,7%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν είτε οριακή πτώση είτε σταθερότητα είτε και μικρή αύξηση της δημοτικότητάς τους. Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να ξοδεύει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, αφού οι πολίτες του χρεώνουν πια και προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

*Μικρότερη, αλλά πάντως υπαρκτή πτώση παρουσιάζει ο Κ. Μητσοτάκης και στον δείκτη περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού (-1,6%) . Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι – παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί η δημοτικότητά του – εξακολουθεί να καλύπτει και συγχρόνως να συγκρατεί την ΝΔ. Αντίστοιχα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει μια σταθερότητα, καταγράφοντας ποσοστά λίγο πάνω από την αντίστοιχη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

*Τα παραπάνω ευρήματα αποτυπώνονται και στην πρόθεση ψήφου. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσιάζει σταθερότητα, ενώ η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παρουσιάζει πτώση (-2,6%), τροφοδοτώντας κατ’ αρχήν όχι την εκλογική βάση κάποιου άλλου κόμματος, αλλά την “γκρίζα ζώνη” της αδιευκρίνιστης ψήφου.

ΣΥΡΙΖΑ

* η συσπείρωσή του παρουσιάζει επίσης μία κάμψη – μικρότερη ωστόσο της αντίστοιχης κάμψης της ΝΔ – η οποία συνδυάζεται ωστόσο με μία ανάσχεση των διαρροών προς τη ΝΔ (μείωση των μετακινήσεων κατά 0,8%).

* Τη μεγαλύτερη αύξηση στις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την παρατηρούμε προς το Μέρα25

*Η “γκρίζα ζώνη” της αδιευκρίνιστης ψήφου – η οποία σε αυτό το “κύμα” εμφανίζεται σχετικά πιο αυξημένη (21,3% έναντι 19,3% στην περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2020) – περιλαμβάνει και σε αυτό το κύμα ψηφοφόρους προερχόμενους από όλα τα κόμματα. Το μεγαλύτερο μερίδιο (25,4%) όσων σήμερα ανήκουν στη “γκρίζα ζώνη” εξακολουθεί να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να επικοινωνήσει ξανά με το δικό του πρώτα ακροατήριο, που στέκεται επιφυλακτικά απέναντί του. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ευρύτατη κοινωνική αποδοχή των προτάσεών του. Όμως έχει δρόμο ακόμα για να συναντήσει οριστικά τους ψηφοφόρους του και κυρίως να διευρύνει την πιθανή του βάση – στοιχείο για το οποίο απαιτείται να καταφέρει να συνενώσει τις επιμέρους προτάσεις του σε μία συνεκτική αντιπρόταση, που θα ενσωματώνει και οραματικά στοιχεία, στη βάση των σταθερών αξιών της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης που ισχυροποιούνται περισσότερο στην περίοδο που ζούμε.

capital.gr

Πηγή: patrastimes.gr