Οι βελγικές αρχές διέσωσαν ανοικτά των ακτών 49 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Βιετνάμ, οι οποίοι είχαν σκοπό προφανώς να φθάσουν στην Αγγλία με πλεούμενο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Μπριζ (βορειοδυτικά).

Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στην παραλία του Ζιμπρίζ “σε καλή κατάσταση, όμως ορισμένοι παρουσίαζαν ελαφρές ενδείξεις υποθερμίας”, διευκρίνισε σε ανακοίνωση η εισαγγελία.

“Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, φαίνεται πως το πλεούμενο αναχώρησε από τις γαλλικές ακτές, όμως αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί από την έρευνα”, υπογράμμισε.

Η βελγική αστυνομία αναχαιτίζει συχνά γύρω από το λιμάνι του Ζιμπρίζ μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη κρυμμένοι σε κοντέινερ φορτηγών.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα δεν είναι τόσο συχνές. Η σημερινή χρειάστηκε τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου για τον εντοπισμό του πλεούμενου.

Η ειδοποίηση για ένα σκάφος σε κίνδυνο ελήφθη λίγο μετά τις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εισαγγελία. “Προφανώς, το πλεούμενο έμπαζε νερά, αλλά όλοι βρίσκονταν ακόμη εκεί”, προσθέτει.

Τον Οκτώβριο του 2019, τα πτώματα 39 Βιετναμέζων ανακαλύφθηκαν σε κοντέινερ στη βιομηχανική ζώνη Γκρέις, ανατολικά του Λονδίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μετανάστες είχαν επιβιβασθεί στη βόρεια Γαλλία και είχαν περάσει από το λιμάνι του Ζιμπρίζ. Τα θύματα πέθαναν από ασφυξία και υπερθερμία λόγω της ζέστης και της έλλειψης οξυγόνου στον κλειστό χώρο του κοντέινερ.

Έρευνες έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία όπου διεξήχθη μια δίκη το 2020 η οποία κατέληξε στην καταδίκη δύο προσώπων-κλειδιά για τη διακίνηση ανθρώπων.

Πηγή: patrastimes.gr