Επτά ημέρες ολική και αυστηρή καραντίνα εφαρμόζεται στο χωριό Ραπτόπουλο, στην Ευρυτανία μετά από μεγάλο ιικό φορτίο που διαπιστώθηκε, τόνισε μιλώντας στο “ΘΕΜΑ 104,6” ο Αλεξης Καρδαμπικης, δήμαρχος Αγράφων, εξηγώντας ότι έχει φτιαχτεί και μια ειδική ομάδα μαζί με την Περιφέρεια ώστε να διανέμονται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Σημείωσε ότι έχει καταγραφεί μια απώλεια ασθενούς στην περιοχή, ενώ νοσηλεύονται άλλοι τρεις. Η πλειοψηφία όμως των θετικών κρουσμάτων, προς το παρόν, είναι ασυμπτωματικοί διευκρίνισε.

Παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν «γλεντζέδες» και ότι ο ιός μεταδόθηκε από ένα γλέντι. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή τη στιγμή πώς μπήκε ο ιός μέσα στην κοινότητα, αφήνοντας ένα ενδεχόμενο ανοιχτό στις μετακινήσεις που έγιναν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Ψάχνουν το κρούσμα μηδέν

Έπειτα από ελέγχους που έγιναν από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του EOΔΥ στα παρακείμενα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπιστήκαν θετικά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, εκτός του συγκεκριμένου χωριού.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
  • Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.

Πηγή: patrastimes.gr