Μια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll που εδρεύει στην Άγκυρα δείχνει ότι ο ηγέτης και ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υφίστατο ήττα από τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, αν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll “The Pulse of Turkey” που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή 1.791 ατόμων από 28 επαρχίες, ο Γιαβάς νίκησε τον Ερντογάν, συγκεντρώνοντας το 43,9% των εθνικών ψήφων, ενώ το ποσοστό του Τούρκου προέδρου παρέμεινε στο 40,7%.

Ο Γιαβάς εξελέγη δήμαρχος της Άγκυρας στις τοπικές εκλογές του 2019 από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία στην πόλη του AKP και των προκατόχων του. Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη λόγω της καταπολέμησης της διαφθοράς και των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ων χρημάτων φορολογουμένων, έχοντας βρεθεί ουκ ολίγες φορές απέναντι στο βαθύ κράτος που είχε ριζώσει τόσα χρόνια από τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΑΚΡ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πολλοί βλέπουν τον Γιαβάς ως προεδρικό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, καθώς έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής αντι-ερντογανικός πολιτικός, στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πηγή: patrastimes.gr