Το ΥΠΟΙΚ οριστικοποιεί τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Ποια θα είναι τα κριτήρια για τα νέα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ ευρώ – Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών CONVID-19

Δύο πολύ σημαντικά μέτρα για την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και την «ανακούφιση» όλων όσοι άφησαν χρέη ή ανέστειλαν πληρωμές λόγω κορωνοϊού ετοιμάζεται να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά ο σχεδιασμός για τα κίνητρα και τις διατάξεις του νέου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται (για να κατατεθεί στην Βουλή) η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Και τα δυο μέτρα αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στον επόμενο μήνα. Ειδικότερα:

Ρύθμιση οφειλών CONVID-19: Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, άνω των 2,5 δισ. ευρώ,που τέθηκαν σε «καραντίνα» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου έως το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2021.

Η ρύθμιση αφορά τα χρέη της περιόδου Μαρτίου – Μαΐου 2020, όμως υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί. Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν να εξειδικεύουν τις επιμέρους δράσεις τους προγράμματος ώστε να προσδιορίσουν τους δυνητικούς δικαιούχους και να εκδοθεί έγκαιρα η σχετική υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου η πλατφόρμα “my business” της ΑΑΔΕ να προσαρμοστεί στους κεντρικούς άξονες του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής (με τα διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους) θα προβλέπει τα εξής:

Θα χορηγηθούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ
Θα ληφθεί υπόψιν και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή
Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις Για παράδειγμα, θα δίνεται βαρύτητα σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας (στην Πλάκα το Θησείο και το Μοναστηράκι) που μπορεί να πλήττονται περισσότερο από άλλα καταστήματα σε συνοικίες.
Θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε νησιά, που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, όταν σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους κατέγραφαν άνοδο λόγω πανδημίας. Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων σε τουριστικές περιοχές (τα λεγόμενα τουριστικά παντοπωλεία) , τα τουριστικά μαγαζιά που πωλούν souvenir προϊόντα ένδυσης αξεσουάρ κ.α., κοσμηματοπώλες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.

Πηγή: patrastimes.gr