Ένα τουρκικό πλοίο με σημαία Τζαμάικας παρεμποδίστηκε ανοιχτά της Λιβύης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το περιστατικό έγινε, όπως δημοσιεύει η dailysabah.com κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα και ενώ το φορτηγό πλοίο με το όνομα Mabrouka είχε κατεύθυνση προς το λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτό επέβαιναν 17 άτομα ως πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων και εννέα Τούρκων υπηκόων.

Η παρεμπόδιση έγινε από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης την οποία και ελέγχει ο στρατάρχης Χαφτάρ. Το πλοίο, κατευθυνόταν προς το τμήμα της Λιβής που ελέγχει ο Σάρατζ, επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα τώρα, με τη dailysabah, η πλευρά Χαφτάρ υποστηρίζει πως το τουρκικό πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και δεν απάντησε σε κλήσεις. Εκπρόσωπος του στρατού της ανατολικής Λιβύης δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadath επίσης ότι το πλοίο ήταν φορτωμένο με ναρκωτικά τα οποία είχαν προορισμό τη Μισράτα.

Περιγράφοντας δε την παρεμπόδιση, είπε: «Μετά τις κλήσεις μας που δεν έλαβαν απάντηση, πλησιάσαμε το πλοίο με βάρκες και επιβιβαστήκαμε. Ο καπετάνιος δεν ακολούθησε τις διαδικασίες και το πλοίο μπήκε στην απαγορευμένη περιοχή χωρίς άδεια, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν όπλα στο πλοίο».

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από το Anadolu, το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση. Πηγές ανέφεραν ότι η διαδικασία έχει εφαρμοστεί σε άλλα πλοία της περιοχής, αλλά κανένα πλοίο δεν έχει κατασχεθεί και είχε προβλεφθεί ποινή για είσοδο σε λάθος περιοχή.

Το Σάρατζ και Χαφτάρ υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές το επόμενο έτος. Η Τουρκία, ωστόσο, αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις της οποίας ενισχύονται από όπλα και μισθοφόρους από την Τουρκία, κατά παράβαση μάλιστα του εμπάργκο όπλων.

Πηγή: patrastimes.gr