Να ακυρωθεί τώρα η πρόσκληση «Συμβούλων Σταδιοδρομίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας», να υπάρξει  επαναφορά των κριτηρίων μοριοδότησης που ίσχυαν τα προηγούμενα έτη και να σταματήσουν τα παζάρια στις πλάτες των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, ζητά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, που στην καταγγελία του, υποστηρίζει ότι Υπουργείο Παιδείας και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θέλουν να στείλουν στην ανεργία δεκάδες Συμβούλους Σταδιοδρομίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ -χωρίς να μας εκπλήσσουν- συνεχίζουν το «κρεσέντο» αντι-εκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής.

Μετά από:

 • τα δώρα στους εμπόρους της εκπαίδευσης την περίοδο του lockdown (ΚΕΚ)
 • τις κάμερες
 • το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση
 • την μη καταβολή δεδουλευμένων μέχρι τώρα σε μεγάλη μερίδα εκπαιδευτών ΔΙΕΚ για το εαρινό εξάμηνο
 •  την μη εξόφληση των εκπαιδευτικών των ΣΔΕ
 • την καθυστερημένη και σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των εκπαιδευτικών ΔΙΕΚ-ΣΔΕ που συνακόλουθα δεν τους δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας και τους αφήνει χωρίς εισόδημα μέσα στο καλοκαίρι
 • … σειρά έχουν οι εκπαιδευτικοί-σύμβουλοι σταδιοδρομίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβούλους σταδιοδρομίας που δημοσιοποίησε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Αρ. Πρωτ.: 660/5/36677- 07-08-2020), εξειδικευμένοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και ετήσιες επιμορφώσεις που σε προσκλήσεις προηγούμενων ετών αποτελούσαν μοριοδοτούμενα κριτήρια, μετατρέπονται σε προ-απαιτούμενα (ON/OFF) κριτήρια για την συμμετοχή στη διαδικασία. Έτσι, δεκάδες συναδέλφισσες/συνάδελφοι που εργάζονταν συνεχόμενα για πολλά έτη στα ΣΔΕ ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας έχοντας πραγματοποιήσει σεμινάρια συμβουλευτικής σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (δαπανώντας χρόνο και χρήματα), ξαφνικά γίνονται «ακατάλληλοι» για το Υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Καλούνται να μείνουν άνεργοι και προκειμένου να εργαστούν και πάλι στα ΣΔΕ να δαπανήσουν εκ νέου χρήματα και χρόνο προκειμένου να αποκτήσουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό στη συμβουλευτική ή/και το πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης του ΠΕΣΥΠ.

Αντικειμενικά, μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί τίτλοι σπουδών και ετήσιες επιμορφώσεις που απαιτούν χρόνο και χρήματα, δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με μη μόνιμες και ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως εργάζονται οι εκπαιδευτικοί στις δομές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΣΔΕ και ΔΙΕΚ). Αντίθετα, μπορούν να αποκτηθούν με μεγαλύτερη ευκολία από εργαζόμενους με σταθερή πρωινή εργασία. Μήπως αυτός είναι ο στόχος Υπουργείου και ΙΝΕΔΙΒΙΜ; Να δώσει «ώρες» ως «εξτραδάκια» σε ήδη εργαζόμενους  ως δημοσίους υπαλλήλους (για να κάνουν τα παζάρια τους οι κατά τόπους κομματάρχες) και να μοιράσει στους ωρομίσθιους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς…ανεργία; Μήπως ετοιμάζεται και κάτι αντίστοιχο για τα ΔΙΕΚ;

Και ποιοι τελικά πληρώνουν αυτές τις μεθοδεύσεις; Τα ίδια τα σχολεία που θα στερηθούν την πλούσια εμπειρία των συναδέλφων που θα «εκδιωχθούν» από τα ΣΔΕ, η ίδια η Δημόσια Παιδεία και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες, Ρομά, κρατούμενοι, και εν γένει άτομα που στερήθηκαν την πρόσβαση στο Γυμνάσιο και έχουν περισσότερο ανάγκη δημόσιες δομές όπως τα ΣΔΕ.

 • Να ακυρωθεί τώρα η πρόσκληση «Συμβούλων Σταδιοδρομίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας»
 • Επαναφορά των κριτηρίων μοριοδότησης που ίσχυαν τα προηγούμενα έτη
 • Να σταματήσει το «κυνήγι προσόντων» και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
 • Μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας»

Πηγή: patrastimes.gr