Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης απέστειλαν οι πρόεδροι 5 Οικονομικών Επιμελητηρίων της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δυτ. Ελλάδας.

Ειδικότερα:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Από τη θέση μας ως Οικονομικό Επιμελητήριο, διατελώντας οικονομικός σύμβουλος της πολιτείας, το τελευταίο τρίμηνο καταθέτουμε συνεχώς στα αρμόδια Τπουργεία σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων για τη στήριξη της Εθνικής μας οικονομίας.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία, ως Σοπικές Διοικήσεις εκ των μεγαλύτερων Περιφερειακών Σμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι λογιστές – φοροτεχνικοί και παράλληλα για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Αξιότιμοι κύριοι Τπουργοί,

Ο όγκος εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών λόγω της συνεχούς νομοθέτησης νέων διατάξεων, έχει αυξηθεί εκθετικά με αποτέλεσμα για να διεκπεραιώσουν τις νέες υποχρεώσεις και να τηρήσουν τις προθεσμίες, να μην έχουν πλέον χρόνο για τους ίδιους και τις  οικογένειες τους.

Σε αυτό τον όγκο και ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο φορολογικών δηλώσεων έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του Τπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. για την αναδρομική προσαρμογή των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία από 01/01/2020 !

Όσο αφορά δε τις εισπράξεις, αυτές έχουν παγώσει και ο τεράστιος όγκος των νέων  υποχρεώσεων δεν συνδέεται με αύξηση των εισοδημάτων. Σι αμοιβή άλλωστε να λάβουν από επιχείρηση που είναι «κλειστή» 3 μήνες και από εργαζόμενους που είναι σε αναστολή;

Επιπλέον όλων των άλλων με μελέτη ημερησίως 3 – 4 ωρών, ένα λογιστής παραμένει ημιμαθείς και δεν μπορεί να συμβουλέψει τους πελάτες του αν πρώτα δεν ελέγξει ότι έχει δημοσιευτεί κάποιο νέο ΥΕΚ.

Αξιότιμοι κύριοι Τπουργοί,

Στο τελευταίο διάστημα η ασταμάτητη νομοθέτηση των νέων διατάξεων, οι ατελείωτες τροποποιήσεις τους, οι ασάφειες, η μη κωδικοποίησή τους, τα στενά χρονικά περιθώρια προσαρμογής που προβλέπουν και η έλλειψη της δυνατότητας μεταγενέστερων διορθώσεων, καθιστούν την καθημερινότητα αφόρητη, απελπιστική και αγχωτική.

Ο κυκεώνας των διατάξεων αυτών και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προβλέπουν έχουν αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής :

1) Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες μηνιαίως παρόλο που οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε αναστολή.

2) Η Υπεύθυνη Δήλωση των Εκμισθωτών για την απώλεια του 40% των μισθωμάτων

3) Η πρόσφατη αλλαγή στο Δώρο Πάσχα που θα κληθούν οι εργοδότες να υποβάλλουν αντίστοιχες Δηλώσεις. Υπεύθυνη Δήλωση για τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτό για την περίοδο της αναστολής των εργαζομένων τους, τα οποία βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

4) Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις στα προγράμματα της Εισπρακτέας Προκαταβολής, του ΣΕΠΙΦ, της επιδότησης τόκων Β’ τριμήνου 2020, των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων, σας μεταφέρουμε τη δυσαρέσκεια των Λογιστών – Υοροτεχνικών και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δε γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις από τα Υπουργεία.

Ως οικονομολόγοι και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου που είστε, σας ζητάμε:

1) Παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων (ΜΤΥ, φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.) με τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση οι λογιστές φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά.

2) Άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων του τελευταίου τριμήνου.

3) Σήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01/01/2021.

4) Παροχή δυνατότητας τροποποιήσεων σε όλες τις Δηλώσεις που αφορούν διατάξεις κορωνοϊού, μετά τη λήξη των προθεσμιών.

5) Στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου.31/12/2020, χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας.

6) Στη συνέχιση της έκπτωσης του 25% των ασφαλιστικών μας εισφορών μέχρι

7) Μη φορολόγηση των εκπτώσεων που λαμβάνουμε ως εισόδημα.

8) Στην εξάλειψη της ηλεκτρονικής «γραφειοκρατίας».

9) Προσαρμογή των αποφάσεων των Υπουργείων σας στις προτάσεις των φορέων που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, για να αποφεύγονται οι τεχνικές δυσκολίες υλοποίησης τους.

Η ανακοίνωση της σύστασης τεχνικής ομάδας εργασίας, μεταξύ του Υπ. Εργασίας και του Επιμελητηρίου μας είναι μια καλή αρχή και ευελπιστούμε.

Παρακαλούμε όπως θεωρήσετε ότι οι Διοικήσεις των Τοπικών μας Επιμελητηρίων και τα να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές και στα άλλα δύο Υπουργεία.

Καταξιωμένα μέλη μας, είναι στη διάθεσή σας για να παρέχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, ώστε να ξεπεράσουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Για το σκοπό αυτό αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα πρόβλημα του κλάδου και να θέσουμε από κοινού ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επίλυσής τους.

Με εκτίμηση

  • Σταύρος Καρτέρης
  • Πρόεδρος ΟΕΕ Ανατ. Κρήτης
  • Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης
  • Πρόεδρος ΟΕΕ Δωδεκανήσου
  • Παντελής Πετσετάκης
  • Πρόεδρος ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης
  • Κατσιμπογεώργος Ηλίας
  • Πρόεδρος ΟΕΕ Θεσσαλίας
  • Παππάς Γεώργιος
  • Πρόεδρος ΟΕΕ Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος»

Πηγή: patrastimes.gr