Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το χτίσιμο του αφορολόγητου, μετά την αλλαγή εκ βάθρων στην καθημερινότητα και τις συναλλαγές των πολιτών που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κούρεμα του ορίου του 30% για τη συγκέντρωση των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτούνται ώστε να χτιστεί το αφορολόγητο.

Το πρώτο επικρατέστερο σενάριο είναι η συγκέντρωση e-αποδείξεων ίσες με το 10% ή 20% του δηλωθέντος εισοδήματος στην Εφορία και όχι με το 30% που ισχύει μέχρι σήμερα, για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ή δεύτερον, το κούρεμα στο 10% του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά μόνο για τους φορολογούμενους που επλήγησαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα όσα απάντησε προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου υπήρξε η διαβεβαίωση ότι όποια νέα νομοθετική αναλάβει η κυβέρνηση, θα την καταθέσει έγκαιρα και πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021.

«Λόγω της κρίσης της πανδημίας γνωρίζετε ότι έχουν μειωθεί πολύ οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών. Είναι αδύνατον να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο φόρο. Δεν μπορεί κάτω από καταστάσεις ανατροπής να υπάρξει τιμωρητική διάθεση. Πρέπει να εξαιρέσετε για το 2020 και το 2021 την υποχρέωση αυτή», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Δεν είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, έχουμε πλήρη γνώση του περιορισμού της κατανάλωσης και της μείωσης του εύρους των συναλλαγών λόγω της πανδημίας και του lockdοwn. Είναι δεδομένο ότι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχει περιορίσει τα πάντα και έχει μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Η όποια παρέμβαση γίνει, θα βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένα στοιχεία όλου του έτους και θα γίνει έγκαιρα. Δεν θα αδικηθεί κανένας Έλληνας φορολογούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ισχύει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες οφείλουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις με ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος που έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωση.

Πηγή: patrastimes.gr