Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης σημειώνει επιγραμματικά ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτοί που εμείς ονομάζουμε «Έλληνες της δημιουργίας» έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις εξαγγελίες σας, που αναλόγως των συνθηκών, ή θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» των επαγγελματικών τους προσδοκιών ή αντιθέτως θα βοηθήσουν να εμφανισθεί μία ακτίνα φωτός μετά από μια τιτάνια προσπάθεια, η οποία ξεπερνά τα δέκα χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΕΣΑ αναφέρει ότι η Ελληνική κοινωνία έχει δείξει αξιοσημείωτη ωριμότητα και συνεργασία, ακολουθώντας τις οδηγίες σας για την αντιμετώπιση του Υγειονομικού κινδύνου, με επακόλουθο την αξιοζήλευτη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ωριμότητα και προσήλωση στον στόχο αποδεικνύει καθημερινά και η παραγωγική κοινότητα, παλεύοντας υπό αντίξοες συνθήκες για την επιβίωσή της, εξαντλημένη από την πολυετή οικονομική κρίση.

Εξαγγελίες με δυο κατευθύνσεις ζητά ο ΕΣΑ

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζητά εξαγγελίες με δυο κατευθύνσεις:

Η πρώτη να αφορά στην εφαρμογή μέτρων που θα αποτελέσουν το σωσίβιο όλων των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεραστεί η τρικυμία, ενισχύοντας αυτά που μέχρι σήμερα αποδεδειγμένα βοήθησαν την αγορά και διορθώνοντας εκείνα που αποδείχτηκαν ανεπαρκή.

Συγκεκριμένα, πρωτοποριακές αλλά πάντα τεκμηριωμένες προτάσεις του Ε.Σ.Α όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, η ρύθμιση των ενοικίων, η διαχείριση των επιταγών, η δημιουργία ενός κρατικού χρηματοδοτικού εργαλείου, με τίτλο «επιστρεπτέα προκαταβολή», που ενισχύει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η μετάθεση των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση για τις αρχές του επόμενου έτους και η γενναία επιδότηση της εργασίας, πριν χρειαστεί να επιδοτηθεί η ανεργία, έγιναν αποδεκτές και θεσμοθετήθηκαν.

Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με σκοπό να εξασφαλιστεί ικανή ρευστότητα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, η εξαγγελία μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο της κρίσης και δημιουργούν ασφυξία σε νοικοκύρηδες επαγγελματίες που εξυπηρετούσαν τις ρυθμισμένες υποχρεώσεις τους μέχρι χθες, κρίνεται απαραίτητη, όπως τέλος και η εφαρμογή μίας ευέλικτης επιδότησης της εργασίας, που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι αδυνατούν να αξιοποιήσουν την εκ περιτροπής εργασία, να αντιμετωπίσουν το εργασιακό κόστος. Επιπροσθέτως, είναι κρισιμότερο παρά ποτέ να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του, λειτουργώντας με συγκεκριμένους κανόνες, προσαρμοσμένους στην «covid-19 εποχή» – χωρίς φυσικά τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων – στηρίζοντας υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες στερούνται ρευστότητας και αποδεδειγμένα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, μόλις επανέλθει η κανονικότητα.

Η δεύτερη εξίσου σημαντική κατεύθυνση που ζητά ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, είναι αυτή που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα έως την ημέρα που ο κορωνοϊός θα νικηθεί. Κι επειδή αυτό θα γίνει, πρέπει τότε να έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τα κίνητρα που θα αναδείξουν το δαιμόνιο του Έλληνα να επιχειρήσει, να επενδύσει, να εργαστεί στη χώρα του, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσει την τύχη του αλλού, αλλά αντιθέτως να προσελκύσει και όλους τους νέους που ξενιτεύτηκαν, στηρίζοντας την οικογένεια, βελτιώνοντας τους δείκτες της υπογεννητικότητας, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και συνολικά το αύριο της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα ο κ. Καφούνης τονίζει, ότι η εμπορική κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα να ακούσει από τα χείλη σας ένα μελετημένο σχέδιο, που δεν θα στηρίζει μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες σίγουρα χρειάζονται αλλά δεν αρκούν, αλλά τις πολλές και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που θα σύρουν το άρμα της ανάπτυξης και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Δεδομένου ότι έως σήμερα ο δημόσιος διάλογος, που έχει ανοίξει με αφορμή τα δεκάδες δισεκατομμύρια που με απόλυτη επιτυχία εξασφαλίσατε για τη χώρα μας, φαίνεται να αφορά μόνο σε λίγους, δηλώνει ότι ο Ε.Σ.Α δεν θα οχυρωθεί πίσω από συντεχνιακές διεκδικήσεις μιλώντας μόνο για τον κλάδο του εμπορίου, αλλά δεν μπορεί και να ανεχθεί στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας της οικονομίας να μην αναφέρεται πουθενά ο κλάδος μας που, είτε αρέσει είτε όχι, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, επισημαίνοντας ότι κατάφερε να ξεπεράσει τη δεκαετία της κρίσης, χωρίς την υποβοήθηση κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων.

Πηγή: patrastimes.gr