Την παρέμβαση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας, με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη λήψη απόφασης για υπογειοποίθηση του τρένου από Ρίον μέχρι νέο λιμάνι, προκάλεσε η χθερινή συνάντηση στην Αθήνα του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη με τον τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, από την οποία προέκυψε η μη ύπαρξη βούλησης  για την ικανοποίηση του αιτήματος της πόλης.

Στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι της Πάτρας αναφέρουν τα εξής:

Στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου της Πάτρας κ. Πελετίδη και του Υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή φαίνεται να μπαίνουν εμπόδια με φτηνές δικαιολογίες κόστους στο ομόφωνο αίτημα Δήμου και Πατραϊκής κοινωνίας για πλήρη υπογειοποίηση της διέλευσης του τρένου στον αστικό ιστό της πόλης.

Η πόλη εμπαίζεται και κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να πάψει να είναι διχοτομημένη. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν είναι δυνατόν  να είναι κοντόφθαλμα και μυωπικά. Δεν γίνονται με σημερινά «μπαλώματα» που θα αποτελέσουν τα αυριανά προβλήματα.

Το έργο είναι ζωτικής σημασίας από οικονομική και κοινωνική άποψη για την πόλη και την περιοχή. Σύσσωμη η πόλη απαιτεί την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση  με υπογειοποίηση της διέλευσης από τον αστικό ιστό. Αντιτασσόμαστε στις πολιτικές υποβάθμισης και υπονόμευσης των αναπτυξιακών έργων και προοπτικών για την πόλη μας και την περιοχή μας.

Υ.Γ.  Ενώ αυτά συμβαίνουν εν έτη 2021 πριν από ενάμιση αιώνα ..

… στην Πελοπόννησο η εμφάνιση του πρώτου τρένου ήταν «επανάσταση» καθώς σήκωσε το βάρος της διακίνησης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και των ανθρώπων που ήρθαν πιο κοντά από ποτέ…. Το τρένο συνέδεσε την Αχαϊκή πρωτεύουσα με την Αθήνα το 1887. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου το 1905, μετέφερε 1.740.000 επιβάτες ετησίως και 251.000 τόνους εμπορευμάτων. Κάλυπτε 750 χλμ, διέθετε 159 σταθμούς …

(Πηγή : Μηχανή του Χρόνου)

Πηγή: patrastimes.gr