Στην ψηφιακή εποχή μέσα από τη χρήση applications στα κινητά τηλέφωνα ετοιμάζεται να περάσει η εφορία, σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Πιο αναλυτικά, το πλάνο προβλέπει τη σύνδεση εντός του 2021 των POS όλης της αγοράς με την ΑΑΔΕ προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια ΦΠΑ, αλλά και τη χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως το σύστημα myData για τα λογιστικά βιβλία και τυποποιημένα «προϊόντα», το «mycar» για την ακινησία οχημάτων ή το mythermansi για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να μην απαιτείται φυσική παρουσία των φορολογούμενων στις εφορίες.

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με το «mybusinessSupport», μια εφαρμογή μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν οι δράσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων και της επιστρεπτέας προκαταβολής σε χιλιάδες δικαιούχους.
Από την 1η Απριλίου 2021 αναμένεται για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του myData. Μαζί όμως με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ουσιαστικά, την ώρα που θα πραγματοποιείται μια συναλλαγή, θα ενημερώνεται αυτόματα η ΑΑΔΕ και θα μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί όλη τη διαδικασία, και τα στοιχεία θα διασταυρώνονται αυτόματα μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων ώστε να εξαλειφθούν περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, φουσκωμένων δαπανών και μειωμένων εσόδων. Θα υπάρχουν κριτήρια ελέγχου και όταν θα υπάρχουν σημάδια φοροδιαφυγής θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος.

Πηγή: patrastimes.gr