Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη ληστεία που είχε γίνει σε βάρος του σημερινού δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, στις 19 Απριλίου του 2016.

Κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι ένας Αλβανός και ένας πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα, εκτίοντας σήμερα ποινές, ο μεν πρώτος σε κάθειρξη 21 ετών για διακεκριμένη κλοπή σε βαθμό κακουργήματος και απλή σωματική βλάβη, ο δεύτερος σε 20 χρόνια κάθειρξη, ως ηθικός αυτουργός.

Η λεία της ληστείας που είχε γίνει μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Ζακύνθου, ήταν 550.000 ευρώ, λεφτά που μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί. Πρόκειται για μια από τις πολύκροτες ποινικές υποθέσεις της περιοχής, καθώς ο Νικήτας Αρετάκης είχε προβεί σε καταγγελίες, για την δράση ενός συστήματος διαπλοκής μεταξύ αστυνομικών και μαφίας, που κυριαρχούσε για χρόνια στη Ζάκυνθο, έχοντας μετατρέψει το νησί του Ιονίου σε πραγματικό Φαρ Ουέστ.

Ο ληστής είχε επιτεθεί στον Νικήτα Αρετάκη, κοντά στην εκκλησία της Ανάληψης στο κέντρο της Ζακύνθου και αφού τον χτύπησε, του άρπαξε μια δερμάτινη τσάντα που περιείχε κατά δήλωση του θύματος, ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που προοριζόταν για την πληρωμή εργασιών, σε πνευματικό κέντρο που έφτιαχνε τότε ως κατασκευαστής, για να το δωρίσει στον τόπο καταγωγής του.

Πήγαινε να καταθέσει τα χρήματα σε τραπεζική θυρίδα, γιατί όπως είπε στο δικαστήριο, δύο εβδομάδες πριν, είχε πέσει πάλι θύμα ληστείας στο σπίτι του, από άτομα που του είχαν κλέψει ποσό 300.000 ευρώ τα οποία είχε θάψει στον κήπο, αλλά και ποσό 18.000 ευρώ σε άλλη κλοπή στον δρόμο.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ

Την πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο, ξεκίνησε να καταθέτει ο δήμαρχος Ζακύνθου, ο οποίος αναγνώρισε ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο του πρώτου κατηγορουμένου, τον δράστη της ληστείας και επανέλαβε όσα είχε καταγγείλει και πρωτόδικα.

Ο πρώην αστυνομικός έχει καταδικαστεί πρωτόδικα ως ηθικός αυτουργός, καθώς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε κάνει το μεσημέρι της ληστείας, είχαν συνδυαστεί με πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στο συμβάν.

Επίσης, το όχημα που χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με μάρτυρες, για τη διαφυγή του δράστη της ληστείας, είχε παραχωρηθεί στον πρώην αξιωματικό για υπηρεσιακή χρήση και εντός αυτού, βρέθηκε γενετικό υλικό του ληστή.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου επανέλαβε και χθες στην κατάθεσή του, όσα υποστήριζε για την υπόθεση, ότι δηλαδή, ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή, να στρέψει αλλού τις έρευνες και την προανάκριση των Αρχών, για την διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν θα έβρισκε άκρη, αν δεν είχε κρίσιμες πληροφορίες, από απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κ. Αρετάκη, αν την εποχή εκείνη υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο νησί της Ζακύνθου για την αστυνομία και αν ο ίδιος την εμπιστεύεται.

ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ένας αξιωματικός είχε αυτοκτονήσει παλαιότερα, αλλά ο ίδιος θεωρούσε τις φήμες, ως υπερβολές. «Δεν πίστευα ποτέ ότι υπήρχε αυτή η διαπλοκή στο νησί» είπε ο δήμαρχος, την οποία απέδωσε στον υπερπλουτισμό που έφερε ο τουρισμός από την Αγγλία. «Τώρα, έχω διαπιστώσει ότι η κατάσταση αυτή, έχει συντελέσει στη διάβρωση της νεολαίας και αν συνεχιστεί κι άλλο, θα έχει πολλές συνέπειες για το νησί» είπε ο κ. Αρετάκης.

Παρ΄όλα αυτά, τόνισε ότι ο ίδιος με τις καταγγελίες του, δεν ήθελε να βάλει την αστυνομία «στο κάδρο», αλλά να καθαρίσει η κατάσταση, καθώς η Ζάκυνθος ήταν «πνιγμένη στην παρανομία»…

Αυτό που γινόταν με τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και την κατάσταση παραβατικότητας στον Λαγανά απαξιώνει τη Ζάκυνθο, πρόσθεσε ο κ. Αρετάκης, και τόνισε ότι οι Αρχές πρέπει να σώσουν το νησί από αυτές παραβατικές καταστάσεις.

«Δυστυχώς, έχασα τρία χρόνια από τη ζωή μου με αυτή την υπόθεση και το λέω αυτό, γιατί βλέπω ότι δεν διορθώνεται η κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Ζακύνθου, και συμπλήρωσε ότι προ ημερών, κατέθεσε και αγωγή εναντίον των δύο κατηγορουμένων, για τα λεφτά που του εκλάπησαν.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Ο πατρινός συνήγορος του Νικήτα Αρετάκη, δικηγόρος Θεόδωρος Χρονόπουλος, ανέφερε ότι έχουν δεχθεί ανώνυμες απειλές για την ζωή τους, ενώ ο δήμαρχος Ζακύνθου κυκλοφορεί πάντα με συνοδεία.

«Και βέβαια φοβάμαι για τη ζωή μου» είπε ο μάρτυρας, προκαλώντας την αντίδραση της υπεράσπισης, που διαμαρτυρήθηκε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, ο κ. Αρετάκης προσπαθεί να δημιουργήσει αβάσιμες εντυπώσεις σε βάρος των εντολέων τους, που σήμερα βρίσκονται στην φυλακή.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται ότι είχαν συμμετοχή στο συμβάν, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, Παν. Κοραντζόπουλος και Σωτήρης Ντινόπουλος, επικαλούνται ότι ο μάρτυρας πέφτει σε πολλές αντιφάσεις και υποθέσεις, βγάζοντας εσφαλμένα συμπεράσματα που γυρίζουν ως μπούμεραγκ εναντίον του.

Η κατάθεση του δημάρχου Ζακύνθου διακόπηκε για τις 6 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί με την εξέτασή του, από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Πηγή: patrastimes.gr