Τη “χρυσή τομή” που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων αναζητά το υπουργείο Εργασίας με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον ΕΦΚΑ να ετοιμάζουν πολύπλευρο σχέδιο που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων συνταξιούχων που βρίσκονται στην ουρά… της ταλαιπωρίας έως και τέσσερα χρόνια για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη.

Το αγκάθι των εκκρεμών συντάξεων είναι διαχρονικό, ωστόσο η πανδημία του Covid-19 έχει επιδεινώσει το πρόβλημα καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί ραγδαία. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται προβληματισμένη για τις επικείμενες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης από 1η Ιανουαρίου 202. Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι στο enikonomia.gr, τέτοιες τεκτονικές ανατροπές συνοδεύονται συνήθως με ένα μεγάλο κύμα αποχωρήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών οι εκκρεμείς κυρίες συντάξεις ξεπερνούν τις 170.000, ενώ στα… συρτάρια παραμένουν περίπου 122.000 φάκελοι συνταξιοδότησης για επικουρικές συντάξεις και 60.000 για εφάπαξ παροχές.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι μείζονος σημασίας και βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον Πρωθυπουργό να ζητά επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αύριο, Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λάβει απευθείας ενημέρωση για την πορεία των ψηφιακών απονομών και να ακούσει προτάσεις που θα επιταχύνουν τη διαδικασία και θα μειώσουν τα αιτήματα που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Στην ατζέντα των παρεμβάσεων που έχει βάλει μπροστά το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία “επίλεκτων ομάδων” που θα συμμετέχουν στην απονομή των συντάξεων και θα απασχολούνται υπερωριακά λαμβάνοντας «μπόνους» έως 480 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα ο ΕΦΚΑ θα επιδιώξει να ενισχυθεί προσωρινά με προσωπικό μέσω εξάμηνων αποσπάσεων από άλλους φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς, με την επιστράτευση έμπειρων πρώην υπαλλήλων του ασφαλιστικού υπερ-φορέα (με 8 μήνες συμβάσεις έργου), αλλά και με τη προσέλκυση προσωπικού από τα επιστημονικά επιμελητήρια.

Πηγή: patrastimes.gr