“Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τις ζωές μας! Συνεχίζει να αδιαφορεί για τα άμεσα αιτήματα 85 σωματείων, συλλόγων και φορέων της Πάτρας που όλο αυτό το διάστημα απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της ζωής και της υγείας μας” σημειώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση, τονίζοντας:

“Παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες και την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική και επικίνδυνη στα Νοσοκομεία της Πάτρας και ενέχει κινδύνους για την ίδια τη νοσηλεία των ασθενών.

Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου είναι κατειλημμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 (20/20 ΜΕΘ COVID και 5/5 ΜΑΦ COVID). Την ίδια στιγμή είναι γεμάτη (6/6) η ΜΕΘ για περιστατικά εκτός COVID που μεταφέρθηκε το προηγούμενο διάστημα στα χειρουργεία του Νοσοκομείου, ενώ δύο ασθενής είναι διασωληνωμένοι σε δωμάτιο της Παθολογικής κλινικής. Το νοσοκομείο έχει πια μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, έχουν καταργηθεί τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία γίνονται μόνο τα επείγοντα, τέσσερεις κλινικές (Οφθαλμολογική – ΩΡΛ, Ά Παθολογική, Β΄ Παθολογική και Δερματολογική) έχουν μετατραπεί σε κλινικές COVID και τις τελευταίες ώρες ετοιμάζουν την Υπομονάδα Εφραγμάτων με αρνητική πίεση, ώστε να γίνει ΜΕΘ COVID με 6 κλίνες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα, όπου κάθε μέρα γίνονται δεκάδες εισαγωγές ασθενών με COVID, 9/9 ΜΕΘ για COVID είναι κατειλημμένες, ενώ γεμάτη είναι και η ΜΕΘ (7/7 κλίνες) με περιστατικά εκτός COVID. Και εδώ, τις τελευταίες ώρες, όπως – όπως, ετοιμάζεται χώρος αρνητικής πίεσης για άλλες 5 κλίνες ΜΕΘ, ενώ διάφορες κλινικές έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε κλινικές COVID.

Την ίδια ώρα τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί.

Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η επικίνδυνη και αυξανόμενη διασπορά του κορονοϊού στην Αχαΐα και ειδικά στην Πάτρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν.

Για την παραπάνω κατάσταση την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ που εδώ και ένα χρόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας, αφού κριτήριό της είναι η κερδοφορία των λίγων. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας της υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού.

Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, των δικαιωμάτων μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων χωρίς καμία αποζημίωση και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
 • Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας.
 • Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ την Παρασκευή 19 Μάρτη 2021, στις 12:00μ, απαιτώντας την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους και φορείς που υπογράφουν την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας να πάρουν μαζικά μέρος.   

Επισυνάπτουμε εκ νέου την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή που υπογράφουν δεκάδες φορείς, σύλλογοι και σωματεία.”

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα βρίσκεται  στο κόκκινο και σε καθολικό λοκντάουν. Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αχαΐα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με  COVID-19 στα νοσοκομεία.

Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να λυθούν σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας, ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,  αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες της πόλης μας συνεχίζουν να είναι αθωράκιστες μπροστά στο τρίτο κύμα, ενώ η διασπορά της πανδημίας είναι μεγάλη στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Πάτρας, αλλά και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που:

 • Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού δεν υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ειδικά στα σουπερμάρκετ της πόλης μας η κατάσταση είναι τραγική.
 • Κατά δεκάδες οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ένδυσης. Όσοι καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτοί πνίγονται στα χρέη, ζώντας με επιδόματα.
 • Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται καθημερινά σαν αποτέλεσμα του lockdown και της υπολειτουργίας των λαϊκών αγορών. Οι πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους.
 • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ταλαιπωρούνται από την τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομοθετεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

 • Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Μόνο στο Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν σήμερα 60 κενές θέσεις γιατρών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
 • Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για 10% κλίνες ΜΕΘ επί των κλινών των Νοσοκομείων. Με βάση αυτό στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.
 • Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Τα σωματεία και οι φορείς της Πάτρας που υπογράφουν την παραπάνω επιστολή:

 1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας
 2. Δημοτική Αρχή Πάτρας
 3. Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας
 4. Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ)
 5. Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ)
 6. Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.)
 7. Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
 8. Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
 9. Σωματείο Εργαζομένων ΤΟΜΥ 6ης ΥΠΕ
 10. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας
 11. Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Αχαΐας
 12. Σωματείο Εργαζομένων Θεραπευτικού Κέντρου «ΜΕΡΙΜΝΑ»
 13. Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας και Περιχώρων
 14. Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (Ε.Τ.Ε. ΔΕΗ)
 15. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας
 16. Σωματείο Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας  “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”
 17. Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών  “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”
 18. Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Πάτρας
 19. Σωματείο Προσωπικού Εργοστασίου  GROWN HELLAS CΑN “Ο ΑΓΩΝΑΣ”
 20. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων περιοχής Πατρών
 21. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας
 22. Συνδικάτο Ποτών – Τροφίμων Νομού Αχαΐας
 23. Σύνδεσμος Υπαλλήλων Καφενείων – Ζαχαροπλαστείων – Ουζερί και συναφών καταστημάτων Επισιτισμού Πατρών και Περιχώρων
 24. Σωματείο Εργαζομένων «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ» – Παράρτημα Πάτρας
 25. Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Πατρών
 26. Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας ΑΕ
 27. Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ
 28. Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Παράρτημα Νομού Αχαΐας
 29. Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτηρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων
 30. Σωματείο Εργαζομένων  LIDL ΒΙ.ΠΕ. Πατρών
 31. Σωματείο Προσωπικού Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Πάτρας
 32. Σωματείων Τεχνιτών Μαγείρων, Βοηθών και Λοιπού Προσωπικού
 33. Ένωση Εργαζομένων Εργοστασίου “EL-PACK”
 34. Επαγγελματικό Σωματείο Οδηγών Επιβατικών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Νομού Αχαΐας
 35. Σύλλογος Υπαλλήλων Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Πατρών «Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ»
 36. Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας
 37. Πανελλαδική Ένωση Νοσοκόμων – Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης – Παράρτημα Πάτρας Νοσοκομείου Ρίου
 38. Σωματείου Εργαζομένων στα Σουπερμάρκετ Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Νομού Αχαΐας
 39. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πατρών & Περιοχής Αχαΐας
 40. Σύλλογος Εργαζομένων Φιλανθρωπικού Σωματείου Κιβωτός Αγάπης (Σ.Ε.ΦΙ.Σ.Κ.Α.)
 41. Σωματείο Χειριστών και Βοηθών Ανυψωτικών Μηχανημάτων
 42. Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Αχαΐας
 43. Σωματείο Εργαζομένων INTRASOFT
 44. Γενικό Επαγγελματικό Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων ( Γ.Ε.Σ.Ο.Α.)
 45. Σύλλογος Προσωπικού Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ»
 46. Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων
 47. Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
 48. Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δήμου Πατρέων
 49. Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων  «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»
 50. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
 51. Σύλλογος Βιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Αχαΐας «Άγιος Παντελεήμων»
 52. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
 53. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας
 54. Σύλλογος Εργαζόμενων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
 55. Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Αχαΐας – Ηλείας – Κεφαλλήνιας – Ζακύνθου
 56. Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας
 57. Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ»
 58. Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας
 59. Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων
 60. Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων
 61. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ – ΟΑΕΕ Νομού Αχαΐας
 62. Σύλλογος Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Νομού Αχαΐας
 63. Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ
 64. Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας
 65. Αγροτικός Σύλλογος Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας Νομού Αχαΐας
 66. Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ)
 67. Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου
 68. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας
 69. Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων
 70. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανθούπολης
 71. Πολιτιστικός Σύλλογος Προαστείου « Η Δράση»
 72. Διοικητικό Συμβούλιο Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
 73. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας «Η ΕΙΡΗΝΗ»
 74. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνων Συχαινών
 75. Φοιτητικός Σύλλογος Διοίκησης Επιχειρήσεων
 76. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πάτρας
 77. Φοιτητικός Σύλλογος Φαρμακευτικής Πάτρας
 78. Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ
 79. Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Πάτρας
 80. Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Η/Υ Πάτρας
 81. Φοιτητικός Σύλλογος ΣΤΕΦ
 82. Επιτροπή Αγώνα 1ου έτους στο Φοιτητικό Σύλλογο Νηπιαγωγών Πάτρας
 83. Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφίας Πάτρας
 84. Φοιτητικός Σύλλογος Φιλολογίας Πάτρας
 85. Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας”

Πηγή: patrastimes.gr