Την προετοιμασία του για το μέλλον κάνει ο στρατός της Γαλλίας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα τεχνολογικά δεδομένα.

Η στρατιωτική σχολή EMIA πραγματοποίησε σενάρια μάχης σε αστικό περιβάλλον με τη χρήση ρομπότ στο πλευρό των στρατιωτών. Ανάμεσά τους και ο ρομποτικός σκύλος Spot της Boston Dynamics.

Οι ασκήσεις διάρκειας 2 ημερών στις οποίες συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία, είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη “ρομποτοποίηση” του πεδίου μάχης.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν τη χρήση αρκετών διαφορετικών ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης. Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Πάντως, η χρήση του Spot προκάλεσε αντιδράσεις με την Boston Dynamics να σπεύδει να τονίσει πως δεν είχε καμία επίγνωση της χρήσης του σε στρατιωτικές ασκήσεις και πως διατέθηκε από τον Ευρωπαίο διανομέα τους Shark Robotics, χωρίς να ειδοποιηθεί η Boston Dynamics.

Πηγή: patrastimes.gr