Την παραχώρηση δύο δωματίων της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και μέρους των χώρων της μονάδας, σε ασθενείς άλλης κλινικής, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Αχαϊκός Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (Α.Σ.Π.Π.Α.Μ.Α).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει:
“Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της Διοίκησης του ΠΓΝΠ να παραχωρήσει δύο δωμάτια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και κάποιους άλλους χώρους ,ώστε να μετακινηθούν εκεί πάσχοντες της αιματολογικής κλινικής που υποβάλλονται σε ημερήσιες θεραπείες φαρμακευτικής αγωγής (χημειοθεραπείες κ.α) και ο δικός τους χώρος να δοθεί κάπου αλλού. Θεωρούμε την απόφαση αυτή ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ για δύο λόγους: Α) Εν καιρώ πανδημίας ,που όλοι απαγορεύουν τον συγχρωτισμό ,θα στοιβαχθούν σε καθημερινή βάση 50-60 ασθενείς σε 6 τρίκλινα δωμάτια ,βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους μέσω της διασποράς του κορωνοϊού. Β) Οι κύριοι και κυρίες και κάθε υπεύθυνος που πήρε αυτήν την απόφαση, προφανώς δεν έλαβε υπ’ όψιν του το <<Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας >> που έχει αναρτηθεί στο ΦΕΚ 2267/28-9-2007 όπου στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι οι χώροι εγκατάστασης και λειτουργίας είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ για την μετάγγιση των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και ΜΟΝΟ. Καλούμε λοιπόν τους υπεύθυνους αυτής της εξωφρενικής απόφασης να ανακαλέσουν άμεσα διότι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους βάσει των νόμιμων διαδικασιών που υπαγορεύει το ΦΕΚ .Να σταματήσουν να παίζουν μέσω μετακινήσεων και συρρικνώσεων με τις ζωές των ανθρώπων που είναι ΑΜΕΑ και ευπαθείς ομάδες. Αν λάβει χώρα αυτή η απόφαση ,θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα λάβουν χώρα δυναμικές κινητοποιήσεις. Η δικαιοσύνη τους βλέπει όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Ζητάμε άμεση παρέμβαση της 6ης Υ.Π.Ε. και του Υπουργείου Υγείας ώστε να ανακληθεί άμεσα η ανωτέρω απόφαση. ”

Παράλληλα με δηλώσεις του στο tempo24.news Εκπρόσωπος & μέλος του αχαϊκού συλλόγου ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ από ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ Σταύρος Μπαλαδήμας τονίζει μεταξύ άλλων:

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν οτι το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εντολή της Διοίκησης θα συρρικνωθεί, για να γίνουν δωμάτια ημερήσιας Νοσηλείας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μείωση των πολυμεταγγιζόμενων και να υπάρξει κίνδυνος σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Εύχομαι να δοθεί λύση όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη.

Πηγή: patrastimes.gr