Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι οποίες εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο έτος. Παράλληλα, όπως προβλέπει νομοθετική βελτίωση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο νομοσχέδιο με τις δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκε χθες, δεν θα καταβάλλουν οι αγρότες πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων μετάταξης που αφορούν το έτος 2021, καθώς παρατείνεται την προθεσμία μεταβολών έως 31/3/2021.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, που επεσήμανε ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2020, για λόγους Covid-19, δόθηκαν ποσά ενισχύσεων στους αγρότες που αφορούν το Μέτρο 21, τα οποία οδήγησαν σε υπέρβαση των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, υποχρεώνοντας σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς αρκετούς αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις
Yπενθυμίζεται ότι για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οι συγκεκριμένες ενισχύσεις καθίστανται αφορολόγητες, ανεκχώρητες, ακατάσχετες και δεν συμψηφίζονται έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπά τους, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα

Παράλληλα, απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Στην εν λόγω διάταξη συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Προβλέπεται η καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ως αποζημίωση στους εκμισθωτές – φυσικά πρόσωπα, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Επιπλέον, για τους εκμισθωτές – νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση το 60% του μηνιαίου μισθώματος. Για τη στήριξη των εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων θα περιλαμβάνονται και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, καθώς και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: patrastimes.gr