Κουρεμένα κατά 40% θα είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν και για τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις των πέντε επιχειρηματικών κλάδων (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός) που στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ αναμένεται να θεσμοθετηθεί για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση ενοικίων έπειτα από συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή, η οποία θα συνοδευτεί με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από το κράτος. Η κρατική κάλυψη εξετάζεται να φθάνει το 30% των χαμένων ενοικίων και θα συμψηφίζεται με φόρους, π.χ. ΕΝΦΙΑ, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι αλλά όχι και με τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης των οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε την επέκταση για έναν ακόμα μήνα των μειωμένων ενοικίων στους πέντε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, συνδυαστικά με τη δυνατότητα εθελοντικής μείωσης των μισθωμάτων από πλευράς ιδιοκτητών, εξηγώντας πως η μείωση θα συνοδεύεται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συμψηφισμό οφειλών έως το τέλος του έτους.

Επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για ενεργειακές αναβαθμίσεις – Ποιοι τις δικαιούνται
Τα μέτρα
Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διατήρηση των κουρεμένων ενοικίων περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1 Επέκταση και για τον μήνα Σεπτέμβριο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων για τους κλάδους που ίσχυσε μέχρι και τον Αύγουστο. Δηλαδή, και για τον Σεπτέμβριο, κούρεμα ενοικίου θα μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

2 Φορομπόνους στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι οικειοθελώς θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους στη μείωση των ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονική περίοδος της εθελοντικής μείωσης των μισθωμάτων θα είναι συγκεκριμένη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, και αντίστοιχα συγκεκριμένη θα είναι και η περίοδος που το κράτος θα καλύψει τη ζημιά που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμψηφίζοντας μέρος της εισοδηματικής απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η αποζημίωση από το κράτος προς τον ιδιοκτήτη θα φτάνει τουλάχιστον στο 30% της ζημιάς και θα συμψηφίζεται με φόρους (π.χ. ΕΝΦΙΑ) που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δίνει νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κερδίσουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν από το υποχρεωτικό κούρεμα του 40%. Την Παρασκευή ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή των Δηλώσεων Covid από τους φορολογουμένους που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια και δεν πρόλαβαν να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα χαμένα ενοίκια. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα έως και τις 23 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν:

n Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

n Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν από την υποβολή των Δηλώσεων Covid.

Οι ενοικιαστές
Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020 καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020 μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020. Η Δήλωση Covid υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Πηγή: patrastimes.gr