Δεύτερη ευκαιρία για να πάρουν τα 400 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης στα μέσα Μαΐου έχουν περίπου 70.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αρκεί να έχουν μείωση τζίρου σε ποσοστό και κάτω του 20% (αντί για 20% και άνω που προέβλεπε η πρώτη απόφαση) με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ.

Στην πρώτη πληρωμή το πήραν περίπου 42.000 δικαιούχοι, ενώ αναμενόταν να δοθεί σε περίπου 110.000. Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, κάνοντας δεκτές τις προτάσεις των φορέων των επιστημόνων, τροποποίησαν την αρχική απόφαση με νέα, στην οποία το κριτήριο της μείωσης του τζίρου δεν έχει… ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι, και με μείωση τζίρου 2% το 2020 έναντι του 2019, ένας μηχανικός για παράδειγμα θα πάρει το 400άρι εφόσον πληροί και το δεύτερο κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος ως 30.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τα διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 να περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω του κορονοϊού.

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο σύστημα Εργάνη έως τις 15 Απριλίου, και εντός 30 ημερών, δηλαδή ως 15 Μαΐου, θα πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Η απόφαση
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, είναι οι εξής:

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 και το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί).

* Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021 η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

* Δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.

Αιτήσεις
Μέχρι 15 Απριλίου στο σύστημα Εργάνη μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιοδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέες αιτήσεις όσοι τις είχαν ήδη υποβάλει στην Εργάνη και δεν πήραν το 400άρι με τα αρχικά κριτήρια, ενώ τώρα καθίστανται δικαιούχοι.

Επίσης, για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, προηγείται δήλωση εσόδων κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Επιδόματα ανεργίας
Σε δύο δόσεις, εν τω μεταξύ, Απρίλιο και Μάιο, θα πληρωθούν τα δύο έξτρα επιδόματα ανεργίας σε όσους ήταν δικαιούχοι μέχρι και Μάρτιο. Οι άνεργοι που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση των 399,5 ευρώ ως τον Μάρτιο θα πάρουν 798,5 ευρώ για Απρίλιο και Μάιο (με προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς τους). Το ίδιο ποσό (798,5 ευρώ) χωρίς προσαύξηση θα πάρουν σε δύο δόσεις οι αυτοαπασχολούμενοι που λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας ως Μάρτιο, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν επιπλέον 200 ευρώ για Απρίλιο και άλλα 200 ευρώ τον Μάιο.

Πηγή: patrastimes.gr