Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε έκτακτη, συνεδρίασή της, τίμησε τον πρόεδρό της Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος μετά από 42 χρόνια δικαστικής διαδρομής αποχωρεί την 1η Ιουλίου 2020, λόγω ορίου ηλικίας, από το δικαστικό σώμα.

Στην έκτακτη αυτή Ολομέλεια του ΣτΕ παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Κράνης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, πρώην πρόεδροι του ΣτΕ, καθηγητές πανεπιστήμιων των Νομικών Σχολών, δικαστές, κλπ.

Ο κ. Τσιάρας σε σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε συγκινητική την σημερινή εκδήλωση στο ΣτΕ, η οποία οριοθέτησε το τέλος μιας περιόδου για τον κ. Ράντο, αλλά παράλληλα, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας αρχής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράντος είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Ράντος ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου».

Απευθυνόμενος στους νέους δικαστές του ΣτΕ, ο κ. Ράντος ανέφερε ότι «οι θεσμοί από το εσωτερικό τους φθείρονται και όχι από τις, άλλωστε αναπόφευκτες, εξωτερικές επιθέσεις» και προσέθεσε: «Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς τον εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και σεις, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ράντος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΣτΕ που είναι «το έγκαιρο και το επίκαιρο απονομής της Δικαιοσύνης».

Στην δικαστική διαδρομή του κ. Ράντου, αναφέρθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, Δημήτρης Σκαλτούνης, Παναγιώτης Ευστρατίου, Μαρία Κωνσταντινίδου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών Νίκος Κλαμαρής και Σπύρος Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευθύμιος Αντωνόπουλος.

Ο τελευταίος, εκ μέρους όλων των δικαστών του ΣτΕ, προσέφερε στον κ. Ράντο ένα πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Οι ομιλητές αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την δικαστική πορεία του κ. Ράντου, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν σε μια λαμπρή σταδιοδρομία, σε έναν αφοσιωμένο κορυφαίο δικαστή, στυλοβάτη του ΣτΕ, σε μια εμβληματική φυσιογνωμία και σε μια χαρισματική προσωπικότητα με θάρρος γνώμης, κλπ.

Πηγή: patrastimes.gr