Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο των εμβολίων» , μετά από την κοινά διαπιστωμένη καθυστέρηση στη ροή των εμβολιασμών στις περισσότερες χώρες της Ένωσης, λόγω των προβλημάτων παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών: Έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό ζητούν πέντε χώρες: Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία , Βουλγαρία και Λεττονία υποστηρίζουν ότι η κατανομή μεταξύ των χωρών δεν γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Σε κοινή επιστολή των πρωθυπουργών των πέντε χωρών πρός την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ότι με το υπάρχουν σύστημα, κάποιες χώρες θα αποκτήσουν φυσική ανοσία σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλες απέχουν πολύ από αυτό.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είπε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως κάποιες χώρες – μέλη έχουν ενδεχομένως υπογράψει «κρυφές συμφωνίες» με τις φαρμακευτικές εταιρείες , πέρα από την «κεντρική» συμφωνία που έχει κάνει η Κομισιόν. Μάλιστα, είπε – θέλοντας να ότι χώρες όπως η Δανία και η Ολανδία έχουν παραλάβει πολύ περισσότερες δόσεις ανά κάτοικο , σε σχέση με την Βουλγαρία ή την Κροατία.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αρνούνται κάτι τέτοιο – μάλιστα, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκη πηγή «κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να λάβει περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από κάθε εμβόλιο». Άλλη ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι ο συντονισμός των χωρών για την μάχη κατά της πανδημίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Πηγή: patrastimes.gr