ΗΙταλία σκοπεύει να οργανώσει ειδική σύνοδο της G20 αφιερωμένη στην κρίση στο Αφγανιστάν τη 12η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος ασκεί την προεδρία της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου φέτος, ήθελε να οργανωθεί έκτακτη σύνοδος για την αφγανική κρίση αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην ασιατική χώρα, τη 15η Αυγούστου.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σκοπός είναι να αναζητηθούν λύσεις στην επαπειλούμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» με την οποία είναι αντιμέτωπο το Αφγανιστάν, συνόψισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Είναι καθήκον των πλουσιότερων χωρών του κόσμου να κάνουν κάτι», είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το θέμα «είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Το δεύτερο πεδίο-κλειδί είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπλήρωσε, ιδίως να ληφθούν μέτρα που θα εγγυώνται ότι η αφγανική επικράτεια δεν θα μετατραπεί ξανά σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών όπως στο παρελθόν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 προετοίμασαν τη σύνοδο αυτή στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Στα αξιοσημείωτα της ΓΣ συγκαταλέγεται το ότι δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν αντιπρόσωπο του Αφγανιστάν — ούτε στον πρεσβευτή της ανατραπείσας κυβέρνησης, ούτε σε κάποιον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που επανίδρυσαν το «Ισλαμικό Εμιράτο» τους στη χώρα είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή τους με την εισβολή των ΗΠΑ.

Δύο εβδομάδες μετά τη σύνοδο για το Αφγανιστάν είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η τακτική σύνοδος κορυφής της G20 στη Ρώμη.

Πηγή: patrastimes.gr