Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τις 21 Ιουνίου οι Βρετανοί πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους όπως επίσης και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Ωστόσο, υπουργός της κυβέρνησης του Λονδίνου τόνισε πώς τα σχέδια αυτά, μπορούν να καθυστερήσουν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τζέιμς Κλίβερι τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένεται την αξιολόγηση των κορυφαίων επιδημιολόγων που συμβουλεύουν την Ντάουνινγκ Στριτ, την επονομαζόμενη «επιτροπή των σοφών», για την εξέλιξη της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα.

Έκτακτη σύσκεψη για την ινδική μετάλλαξη
Η «επιτροπή των σοφών» της Βρετανίας (SAGE) αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα έκτακτη σύσκεψη για να αναλύσει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ινδική παραλλαγή B.1.617.2, όπως εξελίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, εμπειρογνώμονας που συμμετέχει στο πάνελ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι μπορεί να καθυστερήσει η απελευθέρωση των Βρετανών από τα περιοριστικά μέτρα της νόσου Covid στις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα εγχώρια κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου επικρίθηκε για αδράνεια με την επιβολή απαγόρευσης ταξιδίων από και προς την Ινδία στα τέλη Απριλίου αν και γνώριζαν αρκετά εβδομάδες νωρίτερα για την επικινδυνότητα της ινδική μετάλλαξης.

Μελέτες δείχνουν ότι η ινδική παραλλαγή -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Φεβρουάριο- μπορεί να είναι 60% πιο μεταδοτική από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του Κεντ (B.1.1.7).

Πηγή: patrastimes.gr