Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο β’ τρίμηνο και να φτάσει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, φέρνοντας έτσι την ύφεση στο σύνολο του 2020 στο 8,2% (από 6% πριν). Το αισιόδοξο κομμάτι των εκτιμήσεων προβλέπει το επόμενο έτος ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας , τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 7% από 5,8% πριν.

Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί. Σταδιακά, και από μια χαμηλή βάση, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνονται λίγο καλύτερες από ό,τι νωρίτερα στο έτος. Το ταμείο της ΕΕ, το «Next Generation”, θα μπορούσε να βοηθήσει στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Η HSBC επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας, εισάγοντας από τις 23 Μαρτίου ένα εθνικό lockdown, ενώ από τις 4 Μαΐου πραγματοποιείται η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το πρόβλημα είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα και εκτιμά ότι η πτώση του τουρισμού κατά 50% θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 5% από το ΑΕΠ φέτος, και μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι ένα αισιόδοξο σενάριο σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, η ύφεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο β’ τρίμηνο και να φτάσει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, φέρνοντας έτσι την ύφεση στο σύνολο του 2020 στο 8,2% (από 6% πριν). Πάντως βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 7% από 5,8% πριν.

capital.gr

Πηγή: patrastimes.gr