Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται 13 εκ των 57 καταδικασθέντων. Ο δικηγόρος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε ότι ο εντολέας του, που καταδικάσθηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν θα υποβάλει αίτημα αναστολής της ποινής του.

Να σημειωθεί πως ο Ρουπακιάς, πέραν των ισοβίων, έχει καταδικασθεί και σε 14 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στο δικαστήριο έφτασε περί τις 13:30 και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, στο δικαστήριο μετέβη και ο Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, επίσης καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών. Μάλιστα, στο δικαστήριο πήγε και ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ του και να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, που το δικαστήριο επέβαλε στον γιο του.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου υποβασταζόμενος.

Ο διάλογος της προέδρου με Μπαρμπαρούση – Η κατάθεση του πατέρα του

Ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση είπε πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του. Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα. Βοηθάμε και εμείς, καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά….».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • – Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του τι θα αλλάξει
  • – Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα
  • – Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;
  • – Μάρτυρας: Το 2017 δεν είχα πρόβλημα… Έχω πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών

Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του. Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».

Μάρτυρας υπέρ Κούζηλου: Έχει ανήλικο παιδί

«Ο Νίκος Κούζηλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του» είπε στην κατάθεσή του ο ανιψιός του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Έχει ένα ανήλικο παιδί» είπε ακόμη ο μάρτυρας. «Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι ο πατέρας του Ν. Κούζηλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή.

Ένας ένας, εμφανίζονται, μετά και τους Ματθαιόπουλο.και Μπαρμπαρούση, για να υποστηρίξουν τα αιτήματα αναστολής, ώστε να γλιτώσουν τη φυλακή.

Η υπόθεση Λουκμάν

Για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, ζητώντας για λογαριασμό του εντολέα του να μην εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε, είπε: «Έχει λευκό ποινικό μητρώο… Εκτός βέβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης…». Ακόμη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Λιακόπουλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε έξι έτη κάθειρξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του εντολέα του «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του να επανέλθει στην κοινωνία».

Αναφορικά με τον συγκατηγορούμενό του, Χρ. Στεργιοπουλο -επίσης καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Λουκμάν- η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του».

Η υπεράσπιση του καταδικασθέντα του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10 έτη και 24 μήνες, ανέφερε για τον συγκεκριμένο: «Έχει δώσει εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία και τις έχει περάσει με επιτυχία. Έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».

Πώς συνεχίζεται η διαδικασία

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ζητούν, για λογαριασμό των εντολέων τους, να τους δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, δηλαδή ζητούν να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων υποστηρίζουν πως η εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε για τις ποινές θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους εντολείς τους και τις οικογένειές τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα της αναστολής.

Και για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Από την απόφαση που θα λάβει για το ζήτημα αυτό το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν χθες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού ανακοίνωσε την τελική απόφασή του για τις ποινές, άρχισε να εξετάζει το θέμα των αναστολών. Ήδη, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπέρ του καταδικασθέντα σε 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες Ιωάννη Άγγου (υπόθεση ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα), ο οποίος υποστήριξε το αίτημα περί αναστολής που υπέβαλαν νωρίτερα οι συνήγοροι του καταδικασθέντα.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση των δικαστών για το θέμα των αναστολών στις ποινές να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει με την απόφασή του κάποιους από τους καταδικασθέντες στη φυλακή (δεν χορηγήσει δηλαδή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους), τότε εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται στο ακροατήριο ή δεν εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές θα τα αναζητήσει η αστυνομία.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί με την αντίγραφο της απόφαση που μπορεί να εκδώσει το δικαστήριο περί μη αναστολών στις ποινές, θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγηθούν στην φυλακή. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν σύμφωνα και με τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες από το δικαστήριο ότι εφόσον δεν δοθούν αναστολές ο μέσος χρόνος παραμονής στη φυλακή των καταδικασθέντων θα είναι τα 4 με 5 έτη, με εξαίρεση βεβαίως τον Γιώργο Ρουπακιά στο οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 14 έτη κάθειρξη.

Πηγή: patrastimes.gr