Οι νεότερες γυναίκες που υφίστανται έμφραγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός μιας δεκαετίας από την επέμβαση αποκαταστάσης, συγκριτικά με τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 400 γυναίκες και σχεδόν 1.700 άνδρες, μέσης ηλικίας 45 ετών, που υπέστησαν πρώτο έμφραγμα μεταξύ του 2000 και του 2016.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11 ετών, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στους θανάτους κατά τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο ή στους θανάτους λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι γυναίκες όμως αντιμετώπιζαν κατά 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω άλλων αιτίων.

«73 άνδρες και 21 γυναίκες, ποσοστά 4,4% έναντι 5,3%, αντίστοιχα, πέθαναν λόγω καρδιαγγειακών αιτίων σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης 11,2 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ειδικός στην προληπτική καρδιολογία στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, Ron Blankstein.

Ωστόσο, όταν εξαιρέθηκαν οι θάνατοι που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο, οι θάνατοι των ανδρών από όλες τις αιτίες ήταν 157 έναντι 54 στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, δηλαδή 9,5% έναντι 13,5% αντίστοιχα, που είναι μια σημαντική διαφορά, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πέθαναν από άλλες αιτίες πλην καρδιαγγειακών προβλημάτων, 8,4% έναντι 5,4% αντίστοιχα, δήλωσε ο Blankstein.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να υποβληθούν σε επέμβαση μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο με έμφραγμα ή να ακολουθήσουν θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα μετά το εξιτήριο, όπως ασπιρίνη, βήτα αναστολείς, αναστολείς μετατροπής-ενζύμου της αγγειοτασίνης και στατίνες.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συνολικά τα περισσότερα εμφράγματα σε άτομα κάτω των 50 ετών συμβαίνουν σε άνδρες. Μόνο το 19% των ατόμων σε αυτήν τη μελέτη ήταν γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που υφίστανται έμφραγμα σε νεαρή ηλικία, είναι πιθανότερο να έχουν διαβήτη, να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μακροπρόθεσμα» σημείωσε ο Blankstein

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Πηγή: healthday.com

Πηγή: patrastimes.gr