Ο Κούσνερ έχει πολλούς (πρωταγωνιστικούς) ρόλους στον κόσμο του Τραμπ : Είναι ο -εν τοις πράγμασι- επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, αυτός που φροντίζει για την καλή διάθεση του Προέδρου, η εμπροσθοφυλακή του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, συντονιστής της πολιτικής για τον COVID 19 και ο εγκέφαλος πίσω από την εκστρατεία επανεκλογής. Από την αρχή, κατέστησε σαφές ότι θα συμμετείχε σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις της εκστρατείας όσον αφορά στην εξασφάλιση της θητείας του Προέδρου για δεύτερη τετραετία. Χαρακτηριστικό είναι δε πως κατά την προεκλογική περίοδο ο διευθυντής της καμπάνιας του Τραμπ έδινε επί καθημερινής βάσεως λόγο στον Κούσνερ, τίποτα δε μπορούσε να περάσει χωρίς την έγκριση του τελευταίου..

Οι επικριτές του σήμερα κατηγορούν τον Κούσνερ ότι ήταν πολύ απασχολημένος με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του κορωνοϊού και των ειρηνευτικών συμφωνιών στη Μέση Ανατολή και πως δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην εκστρατεία.

«Ήταν απασχολημένος κάνοντας τον Πρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην “Washington Post” Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Ο Kούσνερ αποτελούσε μια συνεχή παρουσία στο πλευρό του πεθερού του. Ήταν με τον Τραμπ στην τελική του, διήμερη περιοδεία σε επτά Πολιτείες και δέκα διαφορετικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Πρόεδρος τον ανέβασε στη σκηνή σε μία συγκέντρωση και τον έδειξε στο κοινό κατά τη διάρκεια πολλών άλλων, αλλά, τις περισσότερες φορές, ο Kούσνερ στεκόταν στα παρασκήνια, επικεντρωμένος έντονα στην εικόνα χιλιάδων υποστηρικτών που πανηγύριζαν για τον Τραμπ – λίγοι με μάσκες προσώπου και χωρίς κοινωνικές αποστάσεις. Σε αντίθεση με άλλους βοηθούς, ο Κούσνερ δεν συμμετείχε μαζί τους στο χορό του «YMCA» – του τραγουδιού που έκλεισε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Tραμπ. Ο Kούσνερ ήταν επίσης με τον Πρόεδρο την ημέρα των εκλογών, σε μια επίσκεψη στην έδρα της εκστρατείας στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και πέρασε το βράδυ βλέποντας τα αποτελέσματα μαζί του και μαζί με άλλα μέλη της Πρώτης Οικογένειας στην κατοικία τους στον Λευκό Οίκο: «Η μόνη σταθερά σε αυτήν την εκστρατεία, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα ήταν ο Κούσνερ. Έτσι, αν κερδίσει ο Πρόεδρος, ο Κούσνερ θα το πιστωθεί , αλλά αν χάσει, θα αναλάβει όλη την ευθύνη», είχε δηλώσει ένας σύμμαχος του Τραμπ στην «Post». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, πολλοί άνθρωποι είχαν πλησιάσει τον Κούσνερ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προειδοποιώντας τον ότι ο Πρόεδρος θα χάσει τις εκλογές, εκτός εάν αλλάξει τη στρατηγική του.

Ειδικότερα, κορυφαίοι σύμβουλοι του Τράμπ προέτρεψαν τον Κούσνερ να μετατρέψει την εκστρατεία σε έναν προσωπικό και αποκλειστικό αγώνα μεταξύ του Προέδρου και του Μπάιντεν, αντί για δημοψήφισμα για τα επιτεύγματα του Τραμπ. Ωστόσο, ο Kούσνερ δεν έδωσε σημασία στις ανησυχίες τους, λέγοντάς τους ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ακριβείς. Πηγές του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν επίσης ότι έδινε συγκεχυμένα μηνύματα στον Πρόεδρο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, διότι αλλιώς μπορεί να φαινόταν πως «προστατεύει» τους μαύρους ψηφοφόρους. Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης υπερασπίστηκε το έργο του Κούσνερ στη «Daily Mail», λέγοντας ότι χωρίς αυτόν το αποτέλεσμα από στις εκλογές 2020 θα ήταν πολύ χειρότερο. «Το αναμενόμενο ήταν ότι η διαφορά μας θα ήταν μεγάλη και, χάρη στην υποδομή που έχει δημιουργήσει ο Τζάρεντ, κατέληξε σε μερικές χιλιάδες ψήφους σε κάποιες πολιτείες».

Ευθύνες και στη νύφη…

Ευθύνες καταλογίζονται επίσης, στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ, τη σύντροφο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, που έτρεξε την επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων της εκστρατείας. Ο Τραμπ ήταν πολύ εκνευρισμένος με τον Μπάιντεν και προσπάθησε με πολύ κόπο να παραμείνουν στον αέρα τα τηλεοπτικά του προεκλογικά μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ξέσπασαν λέγοντας ότι η χρηματοοικονομική ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ, με επικεφαλής την πρώην παρουσιάστρια του FOX NEWS και σύντροφο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, είχε χαμηλή απόδοση και ήταν ένας εφιάλτης σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Ο Τραμπ δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τη μηχανή συγκέντρωσης χρημάτων του Μπάιντεν και μερικοί δωρητές τρομοκρατήθηκαν από αυτό που περιέγραψαν ως έλλειψη επαγγελματισμού της Γκιλφόιλ: Αστειευόταν συχνά για τη σεξουαλική της ζωή και, σε έναν έρανο, προσέφερε έναν χορό σε στύλο για τον δωρητή που θα έδινε τα περισσότερα χρήματα. Την κατηγορούν επίσης πως αντί να εργάζεται αδιάκοπα για την επανεκλογή του Τραμπ, εκείνη, έκανε dolce vita χρησιμοποιώντας συστηματικά ιδιωτικά τζετ για τις μετακινήσεις της ομάδας της αλλά και διοργανώνοντας με χρήματα της εκστρατεία το χλιδάτο πάρτι γενεθλίων της στο υπερπολυτελές θέρετρο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς, δεύτερο σπίτι του Αμερικανού Πρόεδρου.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, πέρασε το Σάββατο το πρωί στο γήπεδο γκολφ στο κλαμπ του στο Στέρλινγκ της Βιρτζίνια. Εκεί βρισκόταν όταν τον πληροφόρησαν πως οι εκλογές κρίθηκαν υπέρ του Μπάιντεν. Αφού έπαιξε 18 γύρους γκολφ, σταμάτησε να φωτογραφηθεί με μια νύφη ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter. Δεν έχει δείξει καμία πρόθεση αποδοχής της ήττας του και, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από την εκστρατεία, ορκίστηκε ότι δεν είχε τελειώσει. «Το απλό γεγονός είναι ότι αυτές οι εκλογές απέχουν πολύ από το να έχουν κριθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Σιγά σιγά ωστόσο, η εκστρατεία φαίνεται να προετοιμάζεται για την παραδοχή της ήττας. Κανένας σημαντικός αξιωματούχος άλλωστε που συμμετείχε στον αγώνα της επανεκλογής δεν εμφανίστηκε στα κυριακάτικα talk shows – που θέτουν ουσιαστικά την πολιτική ατζέντα της επόμενης εβδομάδας και θα προσέφεραν στην ομάδα του Τραμπ μια χρυσή ευκαιρία να υποστηρίξει τον ψευδή ισχυρισμό του Προέδρου για παράνομες ψήφους . Για την παραδοχή της ήττας βεβαίως υπάρχει μια αναγκαία συνθήκη, η οποία ομολογουμένως φαντάζει ως το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο: η συνεργασία του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τόσο ο Κούσνερ, όσο και η σύζυγός του Μελάνια τον πιέζουν να αποδεχτεί την ήττα του. Πόσο εύκολα όμως θα έπειθε κάποιος τον Βασιλιά Ληρ ή τον Τρελό Βασιλιά Γεώργιο της Αγγλίας ότι έχουν χάσει την αυτοκρατορία τους;

Πηγή: patrastimes.gr