Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται, μέχρι το τέλος Μαρτίου, να παραλάβουν 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αριθμό σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτόν που σχεδιαζόταν αρχικά.

Ειδικότερα, βάσει των συμβολαίων που έχει υπογράψει με φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ περίμενε να λάβει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου μόνο από την αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca και δεκάδες εκατομμύρια άλλες δόσεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna.

Μετά τις περικοπές όμως που έκανε η AstraZeneca, η ΕΕ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της μέχρι το τέλος Μαρτίου, στα 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η AstraZeneca αναμενόταν να έχει παραδώσει μέχρι σήμερα 29,8 εκατομμύρια δόσεις, στο πλαίσιο των αναθεωρημένων στόχων της, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, oι Pfizer/BioNTech θα παραδώσουν 67,5 εκατομμύρια δόσεις και η Moderna σχεδόν 10 εκατομμύρια, αριθμοί που η ΕΕ έχει δηλώσει πως ανταποκρίνονται στις αρχικές δεσμεύσεις τους.

Eπισημαίνεται ότι η ΕΕ περιμένει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, για τις οποίες λέει πως θα είναι αρκετές για να εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της και να επιταχυνθεί η επιχείρηση του εμβολιασμού, που μέχρι στιγμής προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr