Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, καθώς 110.000 πολίτες καθημερινά περνούν την πόρτα από τα 1.800 κέντρα της χώρας.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αλλά και μετά τον εμβολιασμό μας.

Με όσα επιβάλλονται και απαγορεύονται ασχολήθηκε ρεπορτάζ του Live News στο Mega όπου χρήσιμες συμβουλές έδωσε ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Αφθονο νερό, ύπνος και σωστή διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά συνίσταται πριν και μετά τον εμβολιασμό. Επίσης προκρίνεται το περπάτημα και όχι ο “καναπές” αφού η άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Να σημειωθεί πως συνίσταται η αποφυγή της άσκησης εκείνες τις ημέρες γιατί μπορεί να συνδυαστεί με το αίσθημα της κόπωσης.

Τα ερωτήματα που απάντησε ο διευθυντής παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Παίρνω φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

“Μπορεί να κρατήσει την αγωγή του εξατομικεύοντας πάντα την οδηγία ο θεράποντας γιατρός του. Δεν είναι το ίδιο ένας ασθενής που έχει νοσήσει στο παρελθόν με κάποιου είδους θρόμβωσης μ’ έναν ο οποίος δεν έχει”, απαντά ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ταλαιπωρούμαι με εποχικές αλλεργίες, κινδυνεύω αν εμβολιαστώ;

“Όσοι δεν έχουν κάνει σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν να προχωρήσουν πάλι με μια σχετική προφύλαξη”.

Χρήση παρακεταμόλης μετά το εμβόλιο

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από την παρακεταμόλη και κατά πόσο τα συμπτώματα του πρώτου 24ωρου μπορούν να καταπολεμηθούν με κοινά παυσίπονα.

“Αν κάποιος νιώσει κάποιον πυρετό ή πονοκέφαλο που θα μπορούσε να καλυφθεί από την παρακεταμόλη δηλαδή το DEPON, άνετα μπορεί”.

Αντιθέτως, πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, ο παθολόγος Αδαμίδης αποτρέπει την κατάποση τέτοιων σκευασμάτων.

“Όχι προληπτικά. Μόνο αν έχουμε συμπτώματα και καλό είναι ρωτάμε τον γιατρό μας”.

Κατανάλωση αλκοόλ πριν και μετά το εμβόλιο

“Οχι στο αλκοόλ. Ούτε πριν ούτε μετά. Εγώ αυτό συστήνω στους ασθενείς μου τουλάχιστον για 3-4 ημέρες”.

Οχι στη βαριά διατροφή και άφθονο νερό

Άφθονο νερό, ύπνος και σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά για έναν ανώδυνο εμβολιασμό χωρίς συμπτώματα.

“Θα πρέπει να μην είναι βαρύ το διαιτολόγιο του. Να μην φάει λιπαρά μια μέρα πριν. Να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά επίσης”.

Ξεκούραση, όχι όμως κατάκλιση

Να περπατούν και όχι να ξαπλώνουν σ’ έναν καναπέ συστήνουν οι ειδικοί στους εμβολιασμένος καθώς, η ήπια άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος.

“Θα πρέπει να έχουν το περπάτημα τους αλλά όχι έντονη γυμναστική γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κόπωση”.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό τους καθώς τα πρώτα αντισώματα αναπτύσσονται μετά την 3η εβδομάδα.

Πηγή: patrastimes.gr