Από εργοστάσια στις ΗΠΑ και όχι από την Ευρώπη, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα φτάσουν στην Ιαπωνία οι πρώτες παρτίδες δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού, όπως ενημέρωσε η ιαπωνική θυγατρική της εταιρείας την Asahi Shimbun.

Η εταιρεία σκόπευε αρχικά να εισαγάγει αδιάλυτες ποσότητες του προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι Βρυξέλλες επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων για τον νέο κορονοϊό στα τέλη Ιανουαρίου, όπως εξήγησε στέλεχος της ιαπωνικής θυγατρικής της αγγλοσουηδικής εταιρείας αρμόδιο για τα εμβόλια σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι πλέον το σχέδιο της εταιρείας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σταδιακά, το εμβόλιο θα αρχίσει να παράγεται στην ίδια την Ιαπωνία, αφού δοθεί έγκριση από τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Το στέλεχος της ιαπωνικής θυγατρικής της AstraZeneca, ο Τόμου Τανάκα, δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις είναι διαθέσιμες στην Ιαπωνία επί του παρόντος.

Η Daiichi Sankyo Co ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι άρχισε την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca εγχωρίως.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να αγοράσει 120 εκατ. δόσεις, που αρκούν για να εμβολιαστούν 60 εκατομμύρια πολίτες. Περίπου 90 εκατ. δόσεις θα παραχθούν εντός της χώρας από τις Daiichi Sankyo, JCR Pharmaceuticals και άλλους εταίρους.

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στα κράτη μέλη της για να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα δόσεων.

Αν και το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει ακόμη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει μέρος των δόσεων που παράγονται στην επικράτειά της, ώστε να μπορούν να διατεθούν αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η έγκριση του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).

Πηγή: patrastimes.gr