copyright: APImages

Οι πιέσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης του εμβολίου της Pfizer απέφεραν καρπούς. Οι υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης θα ανακοινώσουν την έγκριση του σκευάσματος οκτώ μέρες νωρίτερα.
Σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρεται πως η κρίσιμη διάσκεψη του Οργανισμού για τις εγκρίσεις θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου. Την αισιοδοξία της ότι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει το 2020 εξέφρασε με tweet η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, όλα θα είναι έτοιμα και στη χώρα μας για να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εμβολιασμοί. «Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στην ελληνική κοινωνία όλα τα κομμάτια της επιχείρησης, από τα ψυγεία βαθιάς καταψύξεως γι’ αυτά τα ειδικά εμβόλια που έχει αγοράσει η ελληνική Πολιτεία, από τους χώρους, τις φαρμακαποθήκες και τα εργοστάσια, τα οποία θα μεταφερθούν από το εξωτερικό στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μεγάλο βάρος για τον εφοδιασμό των δόσεων και την προετοιμασία των εμβολιασμών σηκώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η αρωγή που έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να αναπτύξουμε μαζί με το υπουργείο Υγείας πολλαπλά συστήματα εφοδιασμού, συστήματα για να κλείνουν οι πολίτες τα ραντεβού τους για να μπορέσουν να εμβολιαστούν, με βάση την προτεραιοποίηση που θα δώσει η επιτροπή εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν και όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και δεν νοσούν. «Αν είστε θετικός και νοσείτε, όχι. Αν απλώς είστε θετικός, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Ο εμβολιασμός θα έχει μια θετική επίδραση στη βαρύτητα της νόσου που θα εκδηλώσετε στη συνέχεια και για το λόγο αυτό δεν τίθεται ως προαπαίτηση οποιουδήποτε είδους τεστ πριν εμβολιαστείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

250.000 δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα

Στο πρώτο στάδιο των εμβολιασμών δεν θα εμβολιαστούν οι έγκυες και τα παιδιά, κάτω των 16 ετών, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, φαίνεται πως θα είναι 250.000 οι πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα φτάσουν στη χώρα μας. Σε περίπτωση που αυτό «κλειδώσει», θα εμβολιαστούν περίπου 125.000 Ελληνες, καθώς θα χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας έως την 1η Ιανουαρίου.
Επιχείρηση Ελευθερία: Ξεκινά η εκστρατεία για τον εμβολιασμό
ιδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό, την οποία ονόμασε ως «Ελευθερία». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer να γίνει γρηγορότερα και να το έχουμε μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και ως εκ τούτου η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την δύσκολη άσκηση. Σημαντικό, όπως εξήγησε, ρόλο θα παίξουν οι φαρμακοποιοί της χώρας ενώ κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν προς την ολοκλήρωση του στόχου. Να σημειωθεί, πάντως, πως υπογράμμισε ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό θα φοράμε μάσκα, μέχρι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού να έχει κάνει το εμβόλιο.

Πηγή: patrastimes.gr