Ολόκληρος ο πλανήτης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την τελική επικράτηση κατά του κορονοϊού στο εμβόλιο, το οποίο θα ξεκινήσει να γίνεται μαζικά σε όλη την ΕΕ από τις 28 ;ή 289 του Δεκέμβρη. Κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα φτάσουν νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές ειδήσεις αναφορικά με τα εμβόλια, καθώς στη χώρα μας θα έρθουν σε πρώτη φάση γύρω στις 300.000 σκευάσματα, ενώ αναμενόταν να παραλάβουμε 500.000 δόσεις εμβολίων. Αυτό κατ’ επέκταση θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει και τον αρχικό της σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στο πλάνο των εμβολιασμών.
«Εχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Αυτομάτως, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm» χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «κακό νέο». Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021».
Στην «επέλαση» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ότι και τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα τους εμβολιασμούς, χαρακτηρίζοντας ως «ελπίδα» την έγκριση του πρώτου εμβολίου των Pfizer / BioNTech.

Συγκεκριμένα, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε ότι πάνω από 3.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά λόγω της πανδημίας. «Ωστόσο, έχουμε κάποια καλά νέα, έχουμε ελπίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στη Σύνοδο. Επιτέλους, σε μια εβδομάδα θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εμβολιασμού. Θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γείτονές μας και εταίρους μας στον κόσμο. Αλλά για να τελειώσει, πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Οπότε να ξεκινήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε μαζί, ως 27, την ίδια μέρα, όπως με ενότητα έχουμε περάσει αυτή τη διάρκεια της πανδημίας, ας αρχίσουμε μαζί ενωμένοι την εκρίζωση ιού», τόνισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: patrastimes.gr