Αύξηση αξίας χαρτοφυλακίων εταιρειών επένδυσης ακινήτων κατά 14.7 τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του έτους

Αύξηση αξίας χαρτοφυλακίων εταιρειών επένδυσης ακινήτων κατά 14.7 τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του έτους

Η αξία των χαρτοφυλακίων των Εταιρειών Επενδύσεων Ακινήτων παρουσίασε αύξηση 14.7% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2023. Οι εννέα εταιρείες, που μετά τη συγχώνευση των BriQ και ICI θα γίνουν οκτώ, διαχειρίζονται επενδύσεις συνολικής αξίας 5.514 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 4.805 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31.12.23. Ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης καταγράφηκε στα χαρτοφυλάκια των Prodea Investments (23.5%), Trastor (14.4%) και Premia Properties (12.2%).

Κατά την ίδια περίοδο, τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία ανήλθαν σε 6.202 δισεκατομμύρια ευρώ από 5.639 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9.9%. Ο τομέας συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία, επικεντρώνοντας τις επενδύσεις του κυρίως σε ξενοδοχεία, γραφεία και λογιστικά κέντρα. Το Prodea πραγματοποίησε επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά ακίνητα και οικιστικά ακίνητα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, συνολικής αξίας 303.4 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 254 εκατομμυρίων ευρώ, σχετίζεται με την αύξηση της συμμετοχής της στην MHV – Mediterranean Hospitality Venture, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχείων. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της, προχώρησε σε πωλήσεις ακινήτων αξίας 82.6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Trastor υπερέβη το ορόσημο των 0.5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αξία χαρτοφυλακίου και επεκτείνεται στην Κύπρο, αποκτώντας ένα εμβληματικό μικτής χρήσης ακίνητο, γνωστό ως Labs Tower, αξίας 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακίνητο, το οποίο αποτελεί ορόσημο της Λευκωσίας, εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια 14.102 τ.μ. και περιλαμβάνει γραφεία και κατοικίες, 22 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα πάρκινγκ. Επιπλέον, η Trastor εξετάζει και άλλες ιδιοκτησίες στην Κύπρο.

Η Noval, που συνδέεται με τον όμιλο Viohalco, αναπτύσσει πέντε έργα, από τα οποία δύο αναμένονται να ολοκληρωθούν φέτος και να αρχίσουν να δημιουργούν έσοδα από το 2025. Η Trade Estate υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία πώλησης με την Ellinikon (θυγατρική της Lamda Development) για την υλοποίηση ενός Retail Park στο Εμπορικό Κέντρο, όπου επίσης θα αναπτυχθεί το Ellinikon Mall, με συνολική επένδυση που εκτιμάται στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι η ανακοίνωση της Premia για την πρώτη της επένδυση στον τουριστικό τομέα μέσω συμφωνίας πώλησης και μίσθωσης με την Nordic Leisure Travel Group (NLTG), η οποία αφορά δύο 4άστερα ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη με συνολική χωρητικότητα 800 δωματίων. Η συνεργασία της Premia με την NLTG χαρακτηρίζεται από στρατηγική διαχείριση, ενισχυμένη από συμφωνία συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συγχώνευση των BriQ Properties και Intercontinental International (ICI) είναι στο τελικό στάδιο, με την νέα εταιρεία να έχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ. Η διάχυση των μετοχών της θα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των ΑΕΕΑΠ, φτάνοντας το 41.3%.

Πηγή: naftemporiki.gr